Nobelpriset hyllas i världsfinalen i Bocuse d'Or
30 Jan 2019
I samband med världsfinalen för kockar i Lyon har det svenska teamet valt att hylla Nobelpriset, som varje år hedrar pristagare från hela världen för deras banbrytande idéer och forskningsarbete. Arbeten och upptäckter som inger hopp om en bättre framtid.
-Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand.
Rätterna och råvarorna
Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga.
Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50% av rätten ska bestå av grönsaker. I Bocuse d’Or förväntas de tävlanden tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning.
-Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan, eller aldrig, ens på franska finkrogar. En spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa, säger Sebastian Gibrand.Det svenska teamet med Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Gustav Leonhardt, har tränat hela hösten. Nu är menyn helt klar och arbetet fokuseras in i det sista på tidsupplagning. Under de sista veckorna inför avfärd till Lyon pågår träningen i ett kök uppbyggt på Stockholmsmässan, identiskt med ett tävlingskök i Lyon.
Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.
Teamet för 2018/19 består av:
Sebastian Gibrand, kandidat
Tommy Myllymäki, coach
Gustav Leonhardt, commis
Albin Edberg, andreacoach
Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige
Det svenska teamet har under hela processen stöttats av ett smak-team bestående av:
Markus Aujalay
Adam Dahlberg
Jonas Dahlbom
Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.
30 Jan 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"