Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mariestads satsar på svenskodlad malt

 
  • Mariestads satsar på mer hållbar, svenskodlad malt – lyfts först på Scandic.

    Mariestads satsar på mer hållbar, svenskodlad malt – lyfts först på Scandic.

  • Mariestad är en del av Scandics sortiment sedan många år och nu förstärks samarbetet  ytterligare med satsningen på ett mer hållbart odlat maltkorn.

    Mariestad är en del av Scandics sortiment sedan många år och nu förstärks samarbetet ytterligare med satsningen på ett mer hållbart odlat maltkorn.

Föregående
Nästa
 
Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur, och Spendrups har köpt in motsvarande mängd som Mariestads brygger öl på. Det kommer nu lyftas på Scandic runtom i Sverige.

Spendrups och Scandic har samarbetat i många år och Mariestads har sedan slutet av 1990-talet varit en del av hotellens sortiment. Årligen serveras ungefär en miljon öl från Mariestads på Scandic. Nu förstärks samarbetet ytterligare i och med Spendrups satsning på ett mer hållbart odlat maltkorn.

-  Tillsammans med Lantmännen har vi odlat maltkorn enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur, med konkreta och mätbara åtgärder för biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan. Vi har kontrakterat motsvarande mängd korn som används i Mariestads brygder, ett av våra största och viktigaste varumärken, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups Bryggeri.

3000 ton har odlats under 2022 - vilket ger en minskning av växthusgaser på 370 ton och bidrar till att sänka utsläppen av växthusgaser för Mariestads och Spendrups som helhet. Maltkornet som odlas för Mariestads hanteras enligt massbalansprincipen*.

-  Sedan flera år tillbaka brygger vi ölen med förnybar energi men här tar vi också klivet ut på råvarusidan, där maltkornet odlas med metoder som ger upp till 30 procent lägre klimatpåverkan. Det känns extra roligt att lansera detta på Scandic, som värderar hållbarhet högt, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups Bryggeri.

Både Spendrups och Scandic har arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor i många år och har även tidigare gjort gemensamma satsningar. 2019 lanserades ölen Zero Waste Ale, bryggd på överblivet bröd från utvalda hotells frukostbuffé.

- Vi arbetar hela tiden med att hitta nya, innovativa vägar framåt för att vårt hållbarhetsarbete fortsatt ska ligga i framkant.  Eftersom vi främjar svenskproducerade livsmedel är det extra roligt att vi får vara en del av Spendrups satsning för en mer hållbar öl, säger Thomas Fankl som är Director Food & Beverage på Scandic Hotels Sverige.* Massbalans innebär att maltkornet som blivit odlat blandas med annat maltkorn som Spendrups köper in från Lantmännen, men den mängd maltkorn som Mariestads använder tillskrivs varumärket. Det innebär att maltkornet som ölet har bryggts på inte fullt ut kommer från odlingsprogrammet Klimat & Natur. Det fungerar på samma sätt som grön el – som köpare av grön el är det inte säkert att det är vad som kommer ut i ditt vägguttag men du har köpt en andel av den gröna el som produceras. Skälet är att det blir mer effektivt och därmed en större miljönytta på helheten. Under 2023 kommer Spendrups skala upp mängden maltkorn som odlats ytterligare.

Om Klimat & Natur
Klimat & Natur är Lantmännens program för framtidens jordbruk. Det innehåller specifika åtgärder, som exempelvis blommande zoner och kemikaliefri utsädesbehandling för biologisk mångfald och fossilfria bränslen för minskad klimatpåverkan. Lantbrukare som är anslutna till Klimat och Natur odlar enligt programmets kriterier på sina gårdar. Med programmet har Lantmännen minskat klimatavtrycket från odlingen av korn med upp till 30 procent sedan 2015. Programmet är dynamiskt och kriterier som ingår i programmet adderas löpande för att minska klimatpåverkan ytterligare. 
Källa och foto: Spendrups

 Taggar

Öl Spendrups Nyheter