Fredrik Schelin ger ut ny bok om Champagne och andra bubblor
15 Okt 2021

I sin nya bok låter Fredrik Schelin oss följa med på en inspirerande smak- och kunskapsresa bland världens vindistrikt – allt från Frankrikes klassiska champagnegårdar till producenter av andra minst lika goda mousserande viner som Cava, Prosecco, Crémant och Cap Classique.
Fredrik Schelin tar läsaren med på en färd från Frankrike till Italien, Tyskland och Sydafrika, och sist men inte minst till nytänkande, moderna svenska vinmakare som också producerar mousserande vin. Det ger en inblick i biodynamisk odling och klimatförändringarnas inverkan på champagneproduktionen - och han lär ut skillnaden på bubbel och bubbel – champagnemetoden, olika druvor, lagring och terroir.
– För mig är det oerhört viktigt att tvätta bort snobbstämpeln kring champagne och bubbel. Jag vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av, säger Fredrik Schelin.
I boken kan du bland annat läsa om skillnaden mellan Champagne och prosecco, att alla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne enligt traditionell metod heter crémant. Att Dom Pérignon var en munk som levde i början av 1700-talet och att Sverige firar 20 år som officiellt vinland. Det bjuds även på en lista över 100 utvalda och betygsatta champagner.
I boken finns ett stort antal vinodlare personligt presenterade och tips på hur man på trevligast sätt reser runt bland vingårdarna i de olika distrikten samt information om vilka producenter och vinhus som är värda ett besök.
– Jag delar jag även med mig av några av vingårdarnas personliga familjerecept, tips på hur du kombinerar mat och dryck, om hemmaprovning, sabrering, glasets betydelse, och så ett helt kapitel om alkoholfritt, säger Fredrik Schelin.
Champagne och andra bubblor utkommer den 7 oktober på The Book Affair.
Av: Annika Rådlund Källa: The Book Affair
Foto: Raphael Cameron illustrationer: Sara Cameron
15 Okt 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.