Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Dryckessverige i fokus på Spritmuseums nya utställningar

 
Dryckessverige i fokus på Spritmuseums nya utställningarSvenskt hantverkscider i fokus på Spritmuseums nya utställning. I takt med att svenska drycker ökar i popularitet sticker en dryck ut lite extra, nämligen hantverkscidern som är på stark frammarsch. Svenska äpplen har visat sig passa alldeles utmärkt till att tillverka cider och nya cidermakare etablerar sig i rask takt över hela landet. Spritmuseum visar nu en utställning om våra ciderpionjärer, ciderns historia i Sverige och hur man gör sin egen cider.

För några år sedan fanns knappt 250 dryckesproducenter i Sverige, idag är de över 700. Den här utvecklingen vill Spritmuseum i Stockholm berätta mera om genom en serie utställningar de närmsta åren med Dryckessverige som startpunkt. Först ut är utställningen "Cider" som öppnar den 30 januari 2020. Svensk hantverkscider har blivit ett begrepp under de senaste åren i takt med att nya cidermakare etablerat sig. Idag finns ett trettiotal ciderproducenter runt om i hela landet.

I utställningen Cider visas några av de pionjärer som sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i fokus. Och som menar att “riktig cider” ska tillverkas på traditionellt sätt genom jäsning av 100% must från äpplen- och/eller päron. Och som dessutom når internationella framgångar.

Hantverkscider

Utställningen visar hur det går att ta tillvara på det överflöd av äpplen som finns i de svenska trädgårdarna genom att göra sin egen cider, vad man bör tänka på och vilka äpplen som passar bra och varför.

Cider matchat till maten i restaurangen

I museets bar kan besökarna testa en smakbricka med fyra utvalda drycker, från torr cider till en äppelavec. Och i restaurangen har man komponerat minst en av dagens luncher till att passa extra bra med ett glas cider. Här finns även ostar och bakverk som kan avnjutas tillsammans med cider.

Lördagar och söndagar rullas cidervagnen fram och våra guider erbjuder visningar där det ingår ett glas hantverkscider.  Då och då erbjuder museet fördjupande provningar av hantverkscider, både svensk och internationell. Flera lördagar under våren gästar ciderproducenter utställningen och delar med sig av sina tankar, expertis och dryck.

Bästa svenska cidern
Sedan tre år tillbaka arrangerar Spritmuseum SM i hantverkscider i samarbete med Ciderfrämjandet och Riktig Cider. Evenemanget genomförs lördagen den 5 september och avslutas med en cidermässa söndagen den 6 september i museets berså med ett 10-tal producenter som medverkar.

Fakta om utställningen
Bilder av fotografen Fredrik Skogkvist som följt cidermakarna Mikael Nypelius och Karl Sjöström under arbetet med boken “Ciderrevolution!” utgiven på Natur & Kultur visas i utställningen. En del av bilderna har aldrig tidigare visats, medan vissa publicerats i boken. Besökaren får även följa cidermakaren Johan Sjöstedt i en film där han visar hur tillverkningen av hantverkscider går till.
Utställningens texter är skrivna i samarbete med Svenska Ciderfrämjandet och Riktig Cider.Av: Annika Rådlund Källa: Spritmuseum
Foto: Johan Eldrot