Recept: O.P. Sill Peppar & Hallon av kocken Douglas Tjärhammar-Alm
15 Nov 2022
– Min tanke med O.P. Sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvaviten sjukt bra, säger Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm på Sillkafé.
O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitens toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits
Här delar Douglas ”Dogge” Tjärnhammar med sig av receptet:
O.P. Sill "Peppar & Hallon"
190 - 200 g urvattnad sill
2 tsk hel rosépeppar (3 g)
2 tsk hel grönpeppar (3 g)
2 tsk svartpeppar (4 g)
2 tsk kryddpeppar (4 g)
1,5 tsk kummin (3 g)
3 stora lagerblad
1 normalstor rödlök med skal (150 g)
½ dl hallon (25 g)
Sill-lagen
0,5 dl ättika, 12% Winborgs eller Druvans (47 g)
0,75 dl strösocker (80 g)
1 dl vatten (100 g)
Utrustning
Decilitermått och teskedsmått
Kniv och skärbräda
Mortel (VIKTIGT)
Kastrull-lock
Värmetålig bunke
Gör så här:
Gör det mest krävande först - mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat - inte krossat - utan kör på̊ tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.
Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan.
Skär löken i halvmånar så tunt du kan.
Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad.
Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.
Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull.
Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp.
Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken.Kyl ner!
När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen.
Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.
Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på̊ O.P. Sillen!
Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.
Den nya O.P. Sillen lanseras 17 november på menyn på Sillkafé men finns även för hemförsäljning.
15 Nov 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"
-
Märkligaste rumservice-beställningarna i år
...och ovanliga prylar upphittade på hotellrummen:
-
Elite Hotel Frost öppnar till våren
"Vi ser fram emot att öppna våra dörrar och dela denna magiska plats"
-
Nordic Organic Food Fair & Natural Beauty & Health Show arrangeras 9-10 oktober
"Mässan är den perfekta plattformen för att upptäcka nya produkter, omvärldsbevakning och nätverka med ledande varumärken och leverantörer"
-
Kanelbullens historia
...och tips på hur man kan använda överblivna kanelbullar.
-
Nytt servicekoncept till Kista Science Tower
Nya restaurangen och konferensanläggningen beräknas öppna i maj 2025.
-
Lagerhaus lanserar ny satsning för företagskunder
Lagerhaus kommer att kunna erbjuda faktura direkt i butik samt beställningar online genom en ny e-handel för företag.