Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Smak 2019 är : hetta!

 
  • Arla landserade idag Årets Smak 2019 under invigningen av Åres kock .

    Arla landserade idag Årets Smak 2019 under invigningen av Åres kock .

  • Kocken Johan Swahn, forskare och kock pratade om Årets smak och hälsosamma och hållbara smakupplevelser via sensoriken.

    Kocken Johan Swahn, forskare och kock pratade om Årets smak och hälsosamma och hållbara smakupplevelser via sensoriken.

Föregående
Nästa
 
Arla inledde idag finalen av Årets Kock 2018 med  ett helt nytt koncept istället för sin traditionsenliga trendspaning – Årets Smak 2019, ett verktyg för både professionella- och hemmakockar som vill lära sig mer om smak och hur man tar sin matlagning till nya höjder.  

Arla har gjort ett omfattande researcharbete samt intervjuer med externa experter, egna kockar och sensoriker, - och deras analys  visar att heta smaker som exempelvis nya sorters chili och peppar kommer vara populärare än någonsin 2019. Förutom att sprida kunskap om dessa råvaror och smakpaletter vill de inspirerar hur man kan både förhöja och dämpa heta smaker med hjälp av mejeriprodukter genom tips, råd och härliga recept.

Satsningen handla om att öka kunskapen om smak bland proffs och konsumenter.. 
- Arla har en lång och stolt tradition av att arbeta med smak, och nu har vi hittat ett nytt spännande grepp i arbetet med Året Smak. Genom att kombinera trendanalys, sensorik och kokkonst på högsta nivå hoppas vi kunna inspirera och utbilda både den professionella matbranschen såväl som matintresserade konsumenter. Och konceptet förenar smakintresset hos kockar och konditorer vilket känns extra kul, säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice. 

Inom konceptet för Årets Smak har de valt att fokusera på en trend som kommer påverka våra smakupplevelser extra mycket under det kommande året. Trenden analyseras och kommer att presenteras i form av lättförståeliga smakpaletter och speciellt framtagna recept inom både mat och dessert under året. Ambitionen är att fler, på ett djupare plan, ska kunna förstå hur smak fungerar och bidra till matglädje och experimentlusta. 

 
Hetare kryddning ligger i grund för valet av Årets Smak 
Trendanalysen visar att heta smaker som chili och peppar kommer vara populärare än någonsin 2019. Man menar att under 2010-talet har vi vant oss vid att använda hetta i maten. Smaksättare som sambal, sriracha och jalapeño har gjort oss vana vid mer styrka än vad som traditionellt funnits i det svenska köket. Under nästa år kommer vi fördjupa vår kunskap om hetta och se helt nya spännande smakkombinationer. 
Under året kommer det att presenteras fyra fokusområden inom hetta: peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). I samband med varje fokusområde lanseras en smakskola, smakpalett, recept och annat inspirationsmaterial .Av: Annika Rådlund Källa: Arla
Foto: Arla och Tia Hellén