Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
30 Mar 2023
Stockeld Sandwich Stories – är ett samarbete med tre av Stockholms populäraste mackställen. Med växtbaserade Stockeld Creamy Spread som grund har restaurangerna Scandwich, A La Lo och Mackverket fått ta fram tre unika, helt växtbaserade mackor. Syftet med Stockeld Sandwich Stories är att visa på hur växtbaserade mackor kan vara precis lika lyxiga, kreativa och smakrika som mackor gjorda med animaliska produkter.
–Många tror att växtbaserade mackor är begränsade till avokado, hummus och jordnötssmör men med rätt produkter och lite kreativitet finns det så mycket mer. Mackorna som våra vänner på Scandwich, Mackverket och A La Lo tagit fram är ett tydligt bevis på detta, säger Sorosh Tavakoli, medgrundare och vd på Stockeld Dreamery.
Stockeld x A La Lo x bagel
Ingredienser:
● 1 dl vinäger
● 2 dl socker
● 3 dl vatten
● 3 stora morötter
● Olivolja
● 3 tsk japansk soja
● 2 tsk vegansk Worcestershire Sauce
● 1 tsk liquid smoke
● 1 noriblad
● 4 Everything bagels
● 1 fänkål
● Lite dill
● 2 x 150g Stockeld Creamy Spread Original
● Lite kapris (non pareilles)
● . rödlök
● Cocktailkapris
● 1 citron
Gör så här:
Dagen innan:
Låt vinäger, vatten och socker sjuda ihop i en kastrull och sedan svalna. Skiva fänkålen tunt med en mandolin och lagg ner i buljongen med lite färsk hackad dill. Lat marinera i kylen över natten.
Dagen efter:
● Skala morötter och ringla over lite olivolja.
● Baka i ugnen på 185° i ungefär 15-20 minuter, tills de ar genomgräddade men inte alltför mjuka.
● Blanda marinad med Japansk soja, vegansk Worcestershire Sauce och liquid smoke i en skal. Strimla noriblad och blanda i.
● När morötterna svalnat, använd en mandolin for att skära långa och något smala strimlor. Vand sedan ner morötterna i marinaden.
● Finhacka kapris (nonpareilles) och lagg i en skål. Vispa sedan ihop Creamy Spread Original med kaprisen med en elvisp tills det blir fluffigt.
● Skar rödlöken sa tunt som möjligt och skar upp några citronklyftor.
● Dags att satta ihop bageln! Skar upp en bagel och bre på ett generöst lager spread på bägge halvor. Toppa med morötter, rödlök, picklad fänkål, dill och lite salt och peppar.
● Lagg bageln i smörgåspapper och grilla i en paninigrill tills den är lätt rostad.
● Dela bageln genom pappret och toppa med lite cocktailkapris och en citronklyfta.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockeld Dreamery
30 Mar 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok