Silver till Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics
19 Feb 2020
Trots silvermedaljen, tilldelades laget det totala guldet i momentet Varmköket. Slutplaceringen i Chef’s Table blev brons. När poängen sedan räknades ihop korades det svenska laget totalt sett till silvermedaljörer.
– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.
Det Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Laginsatsen resulterade då i en guldnivå, vilket höll förväntningarna uppe inför Varmköket som gick av stapeln den 17 februari.
Även där uppnådde laget en
guldnivå. Domarna
fanns under båda tävlingsmomenten hela tiden på plats i köken. Rätter plockades
slumpvis ut för bedömning hos juryn som sedan poängsatte allt från ekonomi och
hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och
presentation var dock det som värderades allra högst.
Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med:
Förrätt:
Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse.
Varmrätt:
Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.
Efterrätt:
Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.
Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.
Det Svenska Juniorkocklandslaget gick det ännu bättre för idag, de kammade nämligen hem guld i Culinary Olympics för juniorkockar. Läs mer om det här:
Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med:
Förrätt:
Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse.
Varmrätt:
Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.
Efterrätt:
Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.
Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.
Det Svenska Juniorkocklandslaget gick det ännu bättre för idag, de kammade nämligen hem guld i Culinary Olympics för juniorkockar. Läs mer om det här:
Av: Annika Rådlund Foto: Per-Erik Berglund / Znapshot AB
19 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok