Recept: O.P. Sill Peppar & Hallon av kocken Douglas Tjärhammar-Alm
15 Nov 2022
– Min tanke med O.P. Sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvaviten sjukt bra, säger Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm på Sillkafé.
O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitens toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits
Här delar Douglas ”Dogge” Tjärnhammar med sig av receptet:
O.P. Sill "Peppar & Hallon"
190 - 200 g urvattnad sill
2 tsk hel rosépeppar (3 g)
2 tsk hel grönpeppar (3 g)
2 tsk svartpeppar (4 g)
2 tsk kryddpeppar (4 g)
1,5 tsk kummin (3 g)
3 stora lagerblad
1 normalstor rödlök med skal (150 g)
½ dl hallon (25 g)
Sill-lagen
0,5 dl ättika, 12% Winborgs eller Druvans (47 g)
0,75 dl strösocker (80 g)
1 dl vatten (100 g)
Utrustning
Decilitermått och teskedsmått
Kniv och skärbräda
Mortel (VIKTIGT)
Kastrull-lock
Värmetålig bunke
Gör så här:
Gör det mest krävande först - mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat - inte krossat - utan kör på̊ tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.
Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan.
Skär löken i halvmånar så tunt du kan.
Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad.
Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.
Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull.
Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp.
Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken.Kyl ner!
När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen.
Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.
Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på̊ O.P. Sillen!
Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.
Den nya O.P. Sillen lanseras 17 november på menyn på Sillkafé men finns även för hemförsäljning.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Anora
15 Nov 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok