Ny kokbok utvecklas
17 Feb 2024
Projektet leds av Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare för NBV Väst. Som verksamhetsutvecklare arbetar hon med både etniska och traditionellt svenska föreningar.
– Mat samlar människor lika lätt oavsett bakgrund. Inom NBV finns en stor mångfald och människor från olika nationaliteter och ursprung bär på sin speciella matkultur. Vi kan använda måltiden som ett folkbildande möte och diskutera vad mat som kulturarv är i Sverige idag, säger Sabaheta Vehabovic.
Under våren, fram till den 30 april, kan recept nomineras och studiecirklar anordnas där olika maträtter kan provas. Studiecirklar har startats i bland annat Göteborg, Skövde, Västerås, Norrköping, Malmö, Gislaved, Värnamo, Jönköping, Östersund, Örebro och Karlstad. Maten ska spegla olika kulturer och geografiska områden samt beskriva varför maträtten är intressant ur ett kulturellt perspektiv.
– Till exempel kan det handla om att maträtten har en historisk betydelse eller äts vid en viss högtid. Alla som använder kokboken kommer att kunna prova att laga och äta en maträtt från någon annans kultur, säger Sabaheta Vehabovic.
I början av sommaren kommer en panel att bedöma och välja ut recept bland alla de bidrag som har nominerats. Kokboken, som publiceras i december 2024, blir på svenska, men recepten ska finnas tillgängliga på olika språk så att det är lätt också för den som inte kan svenska att använda kokboken.
17 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen