Fler kontroller av Stockholms krogar med anledning av Covid-19
24 Apr 2020
Idag höll inrikesminister Mikael Damberg en pressträff tillsammans med Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Per Follin, smittskyddsläkare och chef vid Smittskydd Stockholm där man gick igenom problematiken med att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte alltid följs nu när det blivit fler som vistas på uteserveringarna.
Det är restaurangerna själva som måste se till att gästerna inte är för nära varandra. Anna König Jerlmyr som är finansborgarråd i Stockholms stad menar att nu måste tillsynen gå in i en ny fas.
- Hundratals inspektioner har genomförts på de femtonhundrauteserveringar som finns i Stockholms stad, men fortfarande finns restauranger som får återkommande kritik.
Hon menar att de som inte sköter sig kan tvingas att stänga. På frågan varför inte förbud mot alla resturanger införs så menar hon att de som sköter sig måste få fortsätta att hålla öppet.
Det är kommunerna som står för kontrollerna och de uppmanas nu redovisa för hur riktlinjerna följs, de kan dock inte stänga ner en restaurang som inte följer riktlinjerna utan de får först en anmärkning och sedan går detta vidare till Smittskydd Stockholm. De i sin tur kan stänga ner verksamheten om det inte krogen åtgärdar det som de har fått anmärkning på. Det kan handla om att bord står för tätt och att det är för många som trängs och är tätt ihop på liten yta.
Omkring 200 tillsynsbesök har gjorts hittills i Stockholm och ingen har ännu tvingats stänga ner. Det går att överklaga en stängning, efter att man har åtgärdat problemet.
Av: Annika Rådlund
24 Apr 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan