Boksläpp: Historien om Agnar Meurling - kändiskrögare i Stockholm och Åre
27 Dec 2023
Under första halvan av förra seklet ägde och drev Agnar Meurling åtta restauranger och hotell i Stockholm och Åre, bland annat Restaurant Rosenbad, som han startade. Det blev snabbt en mötesplats för politiker, konstnärer och författare. Publicistklubben huserade i lokalerna – och Agnar blev medlem. Han var tidig med att se fjällturismens möjligheter och hans favorithotell Åregården hade många namnkunniga gäster.
Ett av skälen till hans restauranger blev så populärt att han inte brydde sig om kostnaden. Han var källarmästare, inte affärsman. Han ville att restaurangerna skulle vara ombonade och satsade stort på konst. Isaac Grünewald var en av konstnärerna vars verk prydde restaurangerna. Agnar blev även riddare av Vasaorden. Han var en kändis och fick helsidor i dåtidens dagstidningar.
I dag är det få som vet vem Agnar Meurling var. Men han lever kvar genom Tyra och Agnar Meurlings Stiftelse, som han grundade tillsammans med sin hustru. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till unga talanger i hotell- och restaurangbranschen, stipendier som gör att de kan utbilda sig på prestigeskolor utomlands.
Den före detta bokhandlaren Lars-Åke Svensson har kartlagt Agnar Meurlings liv och gärning, från det att han som tonåring gick till sjöss tills han 1944 dog som en förmögen man, 65 år gammal. Albin, en av Agnar Meurlings bröder, var farfar till författaren Lars-Åkes livskamrat Karin.
Av: Annika Rådlund Källa: Ekerlids Förlag
27 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok