Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Blossa glögg - i lysande flaska

 
  • Blossa23 har detaljer på flaskan som lyser i mörket.

    Blossa23 har detaljer på flaskan som lyser i mörket.

  • Den nya flaskan har motiv från Gamla stan i Stockholm, med detaljer som lyser när mörkret faller.

    Den nya flaskan har motiv från Gamla stan i Stockholm, med detaljer som lyser när mörkret faller.

Föregående
Nästa
 
Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av friska hallon och blommig humle och en hyllning till Blossas rika hantverkshistoria. Unikt för jubileet är att Blossa även lanserar en efterlängtad alkoholfri årgångsglögg. Båda flaskorna har lysande detaljer på utsidan.

I år firar Blossas årgångsglögg 20 år genom att resa hem och inspireras av Gamla stan, platsen där den allra första Blossa-flaskan tappades för över 100 år sedan.  Det var nämligen där som den allra första Blossa-flaskan tappades år 1895. Än idag är all Blossas glögg gjord på samma hemliga grundrecept, en unik kryddblandning som lagras i månader och vin från noga utvalda vingårdar. 

För tjugo år sedan lanserade Blossa sin första årgångsglögg som en modern tolkning av Blossas hantverkstraditioner. Sedan dess har man rest världen runt för att hitta nya smakkombinationer och varje år får flaskorna dessutom en ny unik design, vilket gjort dem till ett eftertraktat samlarobjekt. De senaste åren har Blossa besökt platser som Hawaii, Italien och Indien, men i år är Sverige inspirationskällan.

I Blossa 23 tillför hallon en bärighet till glöggen, vars sötma balanseras av humle som blir extra tydlig i eftersmaken. Humlens toner fångas upp av nejlikan från glöggkryddorna.

– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender.

Alkoholfri årgångsglögg
I år kommer Blossas årgångsglögg för första gången, utöver den traditionella starkvinsglöggen, också i en alkoholfri tappning. 


Lysande flaskdesign

Runt flaskan för Blossa 23 får vi en inblick i Blossas historia som börjar 1895 i en vinhandel på Stora Nygatan i Gamla Stan, där kryddorna lagras och glöggen tappas. Vi tas sedan hela vägen till en julmarknad på Stortorget över 100 år senare, till vår tid, där samma glögg serveras en stjärnklar vinternatt. Designen bjuder dessutom på en extra överraskning, då flaskans detaljer lyser i mörkret – precis som gatlyktorna i Gamla Stan – när mörkret faller.


Serveringstips för Blossa 23:

-Blossa 23 kan serveras både varm och kall.

-Åsa, Blossas egna Chief Blender, föredrar att dricka glöggen kall då smakerna kommer fram på ett mer nyanserat och kraftfullt sätt. Hon tar ett kuperat glas och fyller med frusna hallon i stället för isbitar.

-Om du vill prova något nytt så servera glöggen med kex, hallon- eller björnbärsmarmelad och en god bit getost.




Av: Annika Rådlund