Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Världens högsta träbyggnad färdigställd

 
Världens högsta träbyggnad färdigställdI Mjøstårgnet finnsbåde hotell, bostäder och kontorsutrymmen.

Mjöstornet öppnades officiellt den 15 mars 2019 och tog över titeln som världens högsta träbyggnad. Den 18 våningar höga byggnaden i Brumunddal i Norge når en höjd på 85,4 meter. I byggnaden finns ett hotell, bostäder och kontorsutrymmen. 

Mjöstornet ska symbolisera miljövänligt tänkande inom byggande och visa att de går att bygga höga byggnader i trä. Konstruktionsuppgiften att skapa en så hög byggnad var en positiv utmaning för Øystein Elgsaas, arkitekt och partner på Voll Arkitekter. 

– Vi vill inspirera andra att bygga på samma sätt, säger Øystein Elgsaas.   

Konstruktionen liknar konventionella byggnader men elementen har mycket större mått än vanligt. Både stomme och fasad på Mjöstornet är tillverkade i trä. Den lastbärande konstruktionen består av limträpelare, balkar och diagonala balkar, som passar för höghus. De tio understa våningarna är tillverkade av prefabricerade träelement. De övre våningarna är tillverkade av betong för att hålla ihop konstruktionen och förhindra att den svajar.

Var: Nils Amblis veg 1A, 2380 Brumunddal; Norge
Byggår: 2019
Arkitektfirma: Voll Arkitekter 
Byggentreprenör: HENT
Material:  Kerto LVL används i golvelementen- Målet var att använda hållbara lokala träprodukter och lokala leverantörer. Utöver norskt limträ och CLT innehåller byggnaden Kerto LVL-produkter från Finland.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Metsä Wood