Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Väder och vind hindrar ingen från att äta ute på Bistron

 

”Nu kan vi boka uteserveringen full även på dåliga dagar”

Väder och vind hindrar ingen från att äta ute på BistronBistron är den populära Luleå-restaurangen med havsnära läge som lockar matintresserade uteätare året om. Men med en kort sommarsäsong och läge precis vid vattnet följer trots det vissa utmaningar vad gäller väder och vind. Med Svalsons glaslösningar fick Bistrons uteservering en stilren inramning som snabbt går att anpassa efter vädret – en investering som spelat stor roll för att förlänga utomhussäsongen och locka fler gäster till uteserveringen.

För 13 år sedan startade barndomsvännerna Fredrik Sidevärn och Mathias Elfmark Luleårestaurangen Bistron. På kajkanten i Norra hamn ligger den vackert belägen precis intill vattnet, i hjärtat av Luleå. Bistron har genom åren blivit uppmärksammad av White Guide flera gånger och är en av Luleås mest uppskattade restauranger. Rätt vid kajen, bara fem meter från vattnet är Bistron sommartid också en fantastisk plats att njuta av skärgården och sommarvädret. Men det idylliska läget kommer också med utmaningar, något som Fredrik snabbt insåg efter startåren.

– Vi ville givetvis utnyttja det fina läget vid vattnet så mycket som möjligt. Men som bekant går det inte att förlita sig på vädret här i Sverige, och på dåliga dagar var det svårt att locka hit gäster. Vi började därför kika på inglasningslösningar, men kände samtidigt att det var tråkigt att behöva glasa in allt – fina dagar vill man ju ha möjlighet att njuta av havsbrisen, säger Fredrik Sidevärn, delägare i Bistron.

Av en slump hittade Fredrik Svalsons höj- och sänkbara lösning Café Au Lä, ett glasräcke som både ramar in och skyddar uteserveringen, men som tack vare sin flexibilitet också går lätt att justera de dagar vädret tillåter. I kombination med en markis och värmelampor kan Bistron även temperera uteserveringen under kallare dagar, så att den blir nästan blir som ett uterum.

– Vi är väldigt nöjda med inglasningen. Uteserveringen är lätt att anpassa och det blir som två funktioner i ett. Vi har det vanliga glasräcket som snyggt ramar in uteserveringen, samtidigt lämnar det en öppen, luftig känsla vilket räcker gott och väl när solen skiner. Men vi kan också enkelt dubbla upp glashöjden om det blir blåsigt och slå ut markisen för att göra det mysigt för gäster även när det är riktigt ruggigt ute, förklarar Fredrik.

De höj- och sänkbara glaspartierna har förlängt säsongen för Luleårestaurangen och även ökat beläggningen på uteserveringen.– Det går definitivt att koppla till en högre beläggning på uteserveringen. Vi kan också erbjuda våra kunder en bättre service och ta vara på sommaren på ett helt annat sätt än innan. Nu kan vi boka uteserveringen full även på dåliga dagar med tryggheten att snabbt kunna anpassa den efter oväntade väderskiftningar, säger Fredrik.

Och trots hårda väderförhållanden och snart ett decennium på nacken står uteserveringen stadigt.

– I vår bransch slits saker ganska hårt, oavsett vad det är. Nu har vi har haft Svalsonprodukterna i 8 år och de har aldrig krånglat. Vi är väldigt nöjda med kvalitén, vilket känns lite extra kul när man använder sig av en lokal aktör som brinner för sitt hantverk precis som vi, avslutar Fredrik.

www.svalson.com/produkter