Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så får du perfekt vispad grädde till midsommartårtan

 
Så får du perfekt vispad grädde till midsommartårtanJordgubbstårtan blir bäst med fluffig grädde. Många vill få till en  perfekt vispad grädde som kan fullända jordgubbstårtan på midsommar. Här tipsar Arla om hur man  vispar grädden så den blir perfekt fluffig.

Den klassiska jordgubbstårtan har i mångt och mycket kommit att symbolisera den svenska sommaren. Tårtan har därför en given plats på midsommarbordet. 

När grädde ska vispas är det vanligt att den blir för rinnig att klä in tårtan i, eller att den snabbt övergår till smör.

- Vispgrädde tillverkad på svensk mjölk och med hög fetthalt ger dig ett bra utgångsläge, säger Magdalena Falk, Brand Manager Cooking Dairy recipe ingredients på Arla.

Tips och råd när du ska vispa grädde:
Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30% är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.

Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till 5°C, gärna i 12 timmar före du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.

Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare.
När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.

Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen till grädden blir fluffig.

Kanske det viktigaste tipset av alla, är att komma ihåg att ta med sig en kylväska med kylklampar när man åker och handlar. Grädde som åkt runt i butiken och sedan kanske i en varm bil, smakar inte bara sämre utan blir inte stabil och då spelar det ingen roll om man följt alla andra tips!
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Arla