Idag lanseras Mariestads Emmer Porter
4 Dec 2017
Idag lanseras de 2500 flaskorna som finns tillgängliga av årets utgåva. De är resultatet av Richard Bengtssons årliga inspirationsresan, som i år gick till Gotland.
Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signeras av bryggmästaren.
Emmer Porter lanseras som en specialutgåva på Systembolagets beställningssortiment den 4 december och den är Bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av en Baltisk Porter.
Den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Emmer Porter är en hyllning till den underbara och smakrika ön, men även Bryggmästarens resesällskap – DC-3:an Daisy – som transporterat livsnjutare över hela Europa sedan 1940-talet.
Valet av att använda emmervete i portern har en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.
– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, hälsar Bryggmästare Richard Bengtsson.
För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 7,5 procent
Serveringstemperatur: 16-18 c
Antal flaskor: 2500
Mariestads har tidigare gett ut sex limiterade utgåvor:1 Kanalporter
2 Ekfatslagrad Imperial
3 Rökig Kustlager
4 Ostindien Strong Ale
5 Kolsvart Inlandspilsner
6 Amerikansk Dampfbier
ocn nu nummer 7: Emmer Porter
Av: Annika Rådlund Källa: Mariestads
4 Dec 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"