Idag lanseras Mariestads Emmer Porter
4 Dec 2017
Idag lanseras de 2500 flaskorna som finns tillgängliga av årets utgåva. De är resultatet av Richard Bengtssons årliga inspirationsresan, som i år gick till Gotland.
Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signeras av bryggmästaren.
Emmer Porter lanseras som en specialutgåva på Systembolagets beställningssortiment den 4 december och den är Bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av en Baltisk Porter.
Den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Emmer Porter är en hyllning till den underbara och smakrika ön, men även Bryggmästarens resesällskap – DC-3:an Daisy – som transporterat livsnjutare över hela Europa sedan 1940-talet.
Valet av att använda emmervete i portern har en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.
– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, hälsar Bryggmästare Richard Bengtsson.
För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 7,5 procent
Serveringstemperatur: 16-18 c
Antal flaskor: 2500
Mariestads har tidigare gett ut sex limiterade utgåvor:1 Kanalporter
2 Ekfatslagrad Imperial
3 Rökig Kustlager
4 Ostindien Strong Ale
5 Kolsvart Inlandspilsner
6 Amerikansk Dampfbier
ocn nu nummer 7: Emmer Porter
4 Dec 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"