Caféer och hotell bland årets bidrag i pepparkakshustävlingen
26 Nov 2021
Förra året var temat avstånd och nu har museet istället valt temat tillsammans. Tolkningen av ordet är nästan lika många som bidragen. Biografer, högtidsmåltider, vaccinering, bastubad och kyrkor samsas nu med idrottsarenor och slott inne på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.
– Jag gillar tolkningarna av temat, de är väldigt olika. Vissa har tolkat att vi tillsammans ska kämpa mot naturkatastrofer och klimatförändringar, en del har tolkat det inom kultur att det är kul att vara tillsammans igen efter pandemin - så det är väldigt blandat, säger Kalle Pettersson från Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala.
Han är på plats för att ge tips till alla hemmabagare. Under utställningens gång så kan museibesökare och de som besöker hemsidan rösta på sin favorit. De som har bakat är uppdelade i tre olika tävlingsgrupper; Arkitekter, formgivare och bagare, barn upp till 12 år samt gruppen alla andra som bakar.
Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser. Fram till och med den 16 dec kan publiken rösta fram sin favorit via arkdes.se eller mobilen.
Den 19 dec klockan 13.00 koras alla vinnarna. Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.
Text och foto: Annika Rådlund
26 Nov 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok