Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Caféer och hotell bland årets bidrag i pepparkakshustävlingen

 
  • Caféet Central Perk från TV-serien Friends är ett av bidragen.

    Caféet Central Perk från TV-serien Friends är ett av bidragen.

  • Konditorn Kalle Pettersson var på plats för att ge tips till alla hemmabagare.  Hotell Rodriguéz är ett bidrag inlämnat av barn, på hotellet umgås man tillsammans och badar i poolen på taket.

    Konditorn Kalle Pettersson var på plats för att ge tips till alla hemmabagare. Hotell Rodriguéz är ett bidrag inlämnat av barn, på hotellet umgås man tillsammans och badar i poolen på taket.

Föregående
Nästa
 
132 bidrag har i år kommit in till ArkDes årliga pepparkakshustävling. Under temat Tillsammans har det skapats bland annat hotell, caféer, biografer och en padelhall.

Förra året var temat avstånd och nu har museet istället valt temat tillsammans. Tolkningen av ordet är nästan lika många som bidragen. Biografer, högtidsmåltider, vaccinering, bastubad och kyrkor samsas nu med idrottsarenor och slott inne på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.

– Jag gillar tolkningarna av temat, de är väldigt olika. Vissa har tolkat att vi tillsammans ska kämpa mot naturkatastrofer och klimatförändringar, en del har tolkat det inom kultur att det är kul att vara tillsammans igen efter pandemin - så det är väldigt blandat,  säger Kalle Pettersson från Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala.

Han är på plats för att ge tips till alla hemmabagare.   Under utställningens gång så kan museibesökare och de som besöker hemsidan rösta på sin favorit. De som har bakat är uppdelade i tre olika tävlingsgrupper; Arkitekter, formgivare och bagare, barn upp till 12 år samt gruppen alla andra som bakar.   

Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser. Fram till och med den 16 dec kan publiken rösta fram sin favorit via arkdes.se eller mobilen.

Den 19 dec klockan 13.00 koras alla vinnarna. Juryn utser en vinnare i varje kategori. Bidragen bedöms utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot årets tema. Pepparkakshusen får endast innehålla ätbara ingredienser.
Text och foto: Annika Rådlund