Uppsving för potatis
4 Jul 2023
– Potatis är gott, billigt och mättande. Och när man väljer Krav-märkt bidrar man till fler blommor som kan ge föda åt humlor, bin och andra pollinerande insekter, säger Emma Rung, vd på Krav.
98 procent av svenskarna köper potatis, och 17 procent säger att de kommer att äta mer potatis. Samtidigt är konventionellt odlad potatis en av de mest besprutade grödorna i Sverige. Detta uppmärksammas i Krav:s ekobarometer juni 2023 som släpps i dag.
I ekologiska potatisodlingar används inte naturfrämmande bekämpningsmedel, vilket bidrar till biologisk mångfald. Potatis som odlas konventionellt besprutas ofta med fyra gånger så mycket bekämpningsmedel som används på konventionella spannmålsodlingar.
Odlingen av potatis har generellt minskat i Sverige, men omfattningen av KRAV-märkt potatisodling ligger sedan 2000-talets början på en stabil nivå.
Fortfarande är det den kokta potatisen som dominerar i svenska hem, men ugnsrostat och hemlagade pommes är på uppgång, och det köps allt mer kyld och djupfryst potatis. I ekobarometern presenteras några framgångsrika Krav-märkta potatisprodukter, bland annat en djupfryst pommes som har utsetts till Sveriges bästa.
– Att välja Krav-märkt potatis är ett konkret sätt att bidra till en mer biologisk mångfald. Det är en liten handling som gör stor skillnad. En god investering för framtiden helt enkelt, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Foto: Getty Images
4 Jul 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen