Sveriges bästa julskinka utsedd i Chark-SM – tillverkas av Björk & Co från Färila
28 Okt 2016
Det var några mycket stolta medarbetare på Björks & Co från Färila i Hälsingland som tog emot vinsten i Eriksbergshallen i Göteborg.
– Det känns fantastiskt, nu inför jul och allt. Vi som ändå är ett litet företag, men vi visste att vår julskinka var riktigt bra, säger Maria Björk, vd Björk & Co.
Domarnas motivering löd: En vacker skinka med perfekt avvägning mellan sälta och sötma och en bra saftighet. En riktigt God Julskinka!
Förutom vinsten i julskinka-klassen fick de tolv kvalitetsstämplar varav tre i guld. Björk & Co’s charkprodukter säljs främst i Ica- och Coopbutiker i mellersta Sverige.
– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.
Syftet med tävlingen är både att bidra till att höja kvaliteten men också att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken. Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. 750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen. De tävlade i 16 olika klasser, alltifrån julskinka, köttbullar och hamburgare till salami och korvar av alla dess slag.
www.charksm.se
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience CS.
Av: Annika Rådlund
28 Okt 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok