Svenska Kocklandslaget tipsar om en nationaldagsmeny
31 Maj 2022
Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983. Inte nog med det – sedan 2005 är nationaldagen en nationell helgdag då många är lediga och kan fira och njuta. Det finns inga riktlinjer på hur nationaldagen ska firas och framför allt har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiska smörgåsbordsrätter lockar mest. Det vill Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost tillsammans med Svenska Kocklandslaget ändra på, och har därför inför den 6 juni tagit fram en nationaldagsmeny.
– Det är synd att Sveriges Nationaldag inte har tydlig röd tråd när det kommer till vad vi äter under firandet. Därför är vi otroligt spända på att presentera en meny som har samlat Sveriges bästa råvaror i tre rätter som möter svenskarnas behov av en riktig festmåltid dagen till ära, säger Maria Berggren, Produktchef Melleruds Pilsner.
Nationaldagsmenyn utlovar en gastronomisk smakupplevelse i regi av stjärnkocken Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget. Ida har tagit fram en trerättersmeny på svenska råvaror som är i säsong just nu och passar ett nationaldagsfirande.
– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu. Det känns härligt att få hylla vår nationaldag med en meny, rätterna är utformade som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med, säger Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget.
Rätterna som ingår i nationaldagsmenyn
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost®, sparris och löjrom
Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass
– Menyn känns verkligen svensk och festlig – och den passar definitivt att bjuda på vid fler tillfällen i sommar, säger Lina Jonsson, Innovationsansvarig Västerbottensost.
31 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen