Så grillar du säkert
30 Apr 2019
– Kontrollera brandrisken i ditt område och se till att du har beredskap att släcka en eventuell brand innan du startar grillen, säger Andree Ekström, försäljningschef och grillexpert på Elgiganten.
Årets snabba start på grillsäsongen kan innebära att många hoppar över den nödvändiga översynen av gasgrillens gasolslang. En sliten gasolslang eller en dåligt rengjord grill är faktorer som varje år leder till bränder och personskador.
– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, förutsatt att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Det är lätt att kolla slangen och vi har instruktioner på vår hemsida. Många tar kanske lite för lätt på det här, men gasläckor är en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström på Elgiganten.
Ofta räcker det med att ställa en hink med vatten vid grillen eller dra fram vattenslangen för en säkrare grillsituation.
Så grillar du säkert - 5 tips från brandförsvaret för säkrare grillning
1. Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.
2. Använd aldrig T-sprit och undvik tändvätska som kan orsaka explosion eller ett svårkontrollerbart brandförlopp. Använd hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare.
3. Elda bara med grillkol eller briketter. Då blir det inte lika stora lågor och du får bättre och snabbare glöd.
4. Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme.
5. Vid användning av gasolgrill var noga med att inte förvara gasolflaskor i skåpet under gasolgrillen. Se till att gasolflaskan alltid står upp för att förhindra läckage.
Källa: Storstockholms Brandförsvar
30 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan