Ratatosk - svensktillverkad likör med äpple & kanel
11 Nov 2014
Ratatosk Äpple & Kanel från Sankta Annas Bränneri är ekologiskt framställd och smakgivarna i drycken är baserad på äppelmust från KRAV-odlade äpplen från Vikbolandet utanför Norrköping och kanel från varmare breddgrader.
Ratatosk är en högklassig likör som enligt gamla franska regler klassas som ett "Élixir". Detta betyder att en likör skall innehålla minst 437 g socker per liter och en alkoholstyrka på minst 30 vol % . Ratatosk har en alkoholhalt på 30 %.
Sankta Annas Bränneri som har sin verksamhet i en före detta kyrka i orten Stråssa i Bergslagen i Örebro län är nog mest kända för var först i Sveriges historia med att destillera äkta absint. Då produkten Valkyria Absinthe lanserades på Systembolaget i december 2011 så tänjde producenterna och grundarna Henrik Larsson & Göran Bäuerle på gränserna för Svensk alkoholproduktion då Valkyria Absinthe med sina 68 vol % blev den starkaste dryck som då producerats och sålts på Systembolaget i Sverige.
Sedan 2011 har olika typer av hantverksmässiga produkter producerats och nu i somras lanserades den senaste skapelsen, Ratatosk Äpple & Kanellikör. Likören sålde så bra under lanseringsperioden att drycken nu fått en plats i Systembolagets fasta sortiment.
Ratatosk kan avnjutas till kaffet eller efterrätter precis som den är och den kan även användas till drinkar.
Drinkrecept 1:
4 cl Ratatosk äpple & kanel likör i ett champagneglas
Tillsätt Sprite eller 7up och lite is
Garnera med en tunn äppelskiva
Drinkrecept 2:
Vispa vaniljvisp fluffig och rulla glasets kant i vispen. Då man fått en vacker ring av vaniljvisp runt glaset.
Strö ströbröd på glases kant - på vaniljvispen
Hälla Ratatosk i glaset.
Smakkombinationen påminner om äppelpaj.
Ratatosk kostar 249 kr för 50cl och har artikelnummer: 87449
11 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok