Nu presenteras de nya landskapsrätterna
21 Okt 2022
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
— Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Så här ser till exempel Bohuslän, Dalsland och Västergötlands meny ut;
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping
Av: Annika Rådlund Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland
Foto: Katja Ragnstam
21 Okt 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen