Mångmiljonsatsning i Kungsbacka invigd
2 Mar 2017
Det var under traditionsenlig pompa och ståt som Santa Marias 33 000 kvadratmeter stora lagerlokal på Kraftvägen i Kungsbacka invigdes. Gästerna bjöds på guidad tur, bubbel och smakprover från Santa Marias nylanserade Street Food-sortiment. Koncernchef Jaana Tuominen höll tal och klippte tillsammans med Johan Sundelin, chef för koncernens World Foods & Flavouring-division, det röda bandet, som satts upp mellan två av de nya truckar som trafikerar lagret.
Bland gästerna återfanns grannar, kunder, leverantörer, kommunrepresentanter och press. Men i centrum för hyllningarna stod 60 av Santa Marias medarbetare, som har lagret som arbetsplats och som har slitit hårt för att få till stånd en lyckad inflytt:
– Det här har varit ett långt och tufft projekt. Vi har renoverat, byggt nytt, flyttat ut från tre gamla lagerlokaler och in här. Samtidigt har medarbetarna haft uppgiften att sköta ”business as usual”. De är väl värda att hyllas idag och jag vill tacka dem för deras stora engagemang och lösningsorienterade sätt att ta sig an alla utmaningar, säger Johan Sundelin.
Att valet av distributionscentrets placering föll på Kungsbacka, menar Johan Sundelin är naturligt. Redan innan fanns här tre lager för Santa Marias färdigprodukter. Men med tiden växte Santa Maria ur lagerlokalerna; svenskarnas aldrig sinande taco-konsumtion krävde större ytor. Nu har man samlat allt under ett tak, med plats för 30 000 pallar.
– Kungsbacka ligger geografiskt fördelaktigt placerat för vår verksamhet och vi upplever samarbetet med både kommunen och näringslivsrepresentanter här som mycket gott. Det känns roligt att kunna visa att vi satsar långsiktigt och tryggar arbetstillfällen i kommunen även fortsättningsvis, säger Johan Sundelin.
Om- och tillbyggnaden av Santa Marias nya distributionscenter inleddes i november 2015. Då hade fastigheten stått tom i några år, efter att Elanders flyttat ut. Ett år senare hade projektet resulterat i 12 000 kvadratmeters nybyggnation och en renoverad lageryta på cirka 21 000 kvadratmeter. Då hade 1000 pålar satts i marken och 3 miljoner liter betong blandats.
I januari 2017 kunde alla utleveranser till kund göras från det nu officiellt invigda distributionscentret.
Distributioncentret i siffror
Yta: 33 000 kvadratmeter
Antal anställda: 60
Antal truckar: 50
Antal pallplatser: 30 000
Pallar ut/dag: 1500
Pallar in/dag: 1200
Byggtid: 11 månader
Kostnad: 350 MSEK
Jenny Marcuson Fors
2 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok