Laga laktosfri kycklinggryta av mästerkocken Sigrid Bárány
15 Feb 2017
Den färgstarka matkreatören och kokboksförfattaren Sigrid Bárány vann Sveriges Mästerkock 2012. Hon lagar gärna värmande mat och lägger stort fokus på kopplingen mellan mat och känslor. Sigrid har bland annat tagit fram det här receptet.
- Kvarggrädde tillför en härlig krämighet till maträtten och är perfekt att använda om man vill slippa redaav grytor, soppor och såser. Om jag får skryta lite är jag otroligt nöjd med min höstiga kycklinggryta lagad på Kvarggrädde. Syran som kvarggrädden tillför ger verkligen det lilla extra, säger hon.
Kycklinggryta med paprika
4 portioner 40 minuter
Ingredienser:
600 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
Valio Eila® laktosfritt smör till stekning
2 gula lökar, grovhackade1 röd paprika, kvartad och skivad
1 msk paprikapulver
1/2 tsk torkad dragon
1/2 dl tomatpuré
2 msk dijonsenap
5 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning eller fond
2 dl Valio Eila® Kvarggrädde
Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Bryn kycklingbitarna runtom i smör i en panna, salta och lägg dem åt sidan.
Sänk värmen och fräs lök och paprika tills löken mjuknar (ca 5 minuter).
Tillsätt paprikapulver och låt steka med någon minut. Lägg i kycklingen. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, dragon, vatten och buljongtärning och koka upp.
Sjud utan lock i 30 minuter – späd med lite vatten om det behövs.
Tillsätt Kvarggrädde när kycklingen är mör och koka upp. Smaka av med salt och mycket svartpeppar. Servera till äggnudlar, gnocchi, ris eller kokta matgryn. Kokta gröna bönor eller broccoli är gott till. Smaklig måltid!
Kvarggrädde är en variant av vanlig matgrädde men används på samma sätt.I grytor, soppor, såser och allt där emellan. Att laga med Kvarggrädde har sina tydliga fördelar. Förutomatt den har lägre fetthalt än vanlig grädde innehåller den dessutom mer protein. Produkten innehåller20 procent kvarg och hela 5 gram protein (per 100 gram). Resultatet blir härligt krämiga och fylliga rättermed en touch av syrlighet.
Av: Annika Rådlund Källa: Valio
15 Feb 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok