Idag lanseras Mariestads Emmer Porter
4 Dec 2017
Idag lanseras de 2500 flaskorna som finns tillgängliga av årets utgåva. De är resultatet av Richard Bengtssons årliga inspirationsresan, som i år gick till Gotland.
Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signeras av bryggmästaren.
Emmer Porter lanseras som en specialutgåva på Systembolagets beställningssortiment den 4 december och den är Bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av en Baltisk Porter.
Den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Emmer Porter är en hyllning till den underbara och smakrika ön, men även Bryggmästarens resesällskap – DC-3:an Daisy – som transporterat livsnjutare över hela Europa sedan 1940-talet.
Valet av att använda emmervete i portern har en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.
– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, hälsar Bryggmästare Richard Bengtsson.
För bästa njutning dricks den sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky. Eller helt enkelt till en smakrik gotländsk ost.
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 7,5 procent
Serveringstemperatur: 16-18 c
Antal flaskor: 2500
Mariestads har tidigare gett ut sex limiterade utgåvor:1 Kanalporter
2 Ekfatslagrad Imperial
3 Rökig Kustlager
4 Ostindien Strong Ale
5 Kolsvart Inlandspilsner
6 Amerikansk Dampfbier
ocn nu nummer 7: Emmer Porter
Av: Annika Rådlund Källa: Mariestads
4 Dec 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok