Fredrik siktar på guld
14 Sep 2016
Fredrik Andersson, 33, kock på Gothia Towers, är Sveriges stora kulinariska hopp i höst.
Dels tävlar han om den ärorika titeln Global Chef, dels tävlar han i OS med kocklandslaget- som han dessutom ska ta över ansvaret för.
- Det finns ingen anledning att sikta lågt. Vi går för guld!
Just nu är Fredrik Andersson, som till vardags är souschef på Gothia Towers, fullt sysselsatt med “upplagning” inför de stora uppgifter som stundar.
- Allt måste stämma perfekt, i varje detalj, om man ska ha någon chans, förklarar han.
Fredrik är Sveriges representant i Global Chef Challenge - en tävling för kockar från alla världsdelar. De 20 främsta, som återstår efter kval och semifinaler, gör upp om titeln i Grekland i slutet av september.
Finalisterna ska göra en fyrarättersmeny, utifrån förutbestämda råvaror: anklever, hälleflundra, lax, pilgrimsmusslor, kalvrygg, kalvbräss, Valrhona-choklad och te.
- Teet är förstås en utmaning i sig, det ska vara med som smaksättare i desserten, berättar Fredrik, som tycker att allt känns bra så här långt.
- Jag ska åka ner och göra mitt bästa. Förhoppningen är en pallplats.
Ännu högre är ambitionen inför matlagnings-OS i Tyskland en månad senare, där Fredrik tävlar tillsammans med elva kollegor i kocklandslaget.
Sverige är regerande mästare sedan OS 2012, då under ledning av Krister Dahl som är executive chef på Gothia Towers Restauranger.
- Så vårt mål är självklart att försvara den titeln - även om konkurrensen är knivskarp, säger Fredrik.
Att Sverige hävdar sig så väl mot stora matländer som Frankrike, Italien, Kina och Japan har han en egen teori kring.
- Vi är duktiga på att utveckla matkonsten, att prova nya saker. Etablerade matnationer håller liksom fast vid det gamla, förvaltar sina stolta traditioner.
En extra ära för Fredrik är att han efter OS tar över som team manager, alltså ledare för Kocklandslaget - en roll som för övrigt Krister Dahl, hans Gothia Towers-kollega, hade i ett tiotal år.
Fredriks utmaningar i höst
Global Chef Challenge, Thessaloniki, 27 september
Culinary Olympics (matlagnings-OS), Erfurt, 22 oktober
Gothia Towers ligger i centrala Göteborg, mitt i händelsernas centrum vid Korsvägen, bara ett par kvarter från paradgatan Avenyns restauranger och nattklubbar.
www.gothiatowers.com
14 Sep 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet