Bottenvåningen på Radisson Blu Strand Hotel har fått ny skepnad
Några konferensrum har förvandlats till en bar vid den nya entrén mot Berzelli park. Foto: Annika Rådlund
Den restaurangdel som tidigare användes mest som frukostmatsal har nu fått en mer central roll. De gamla fönsterluckorna är borta och "innergården"är istället upplyst med över 300 lampor.
Det gamla italienska terrakottagolvet har ersatts av ett mer lättstädat golv. Menyn pryds att den forna gästen Greta Garbo.
Modern konst pryder väggarna.
Eva Kalling-Hansson, VD på Radisson Blu Strand Hotel och Leila Atlassi, inredningsarkitekt Wingårdhs.
8 Sep 2017
Ansiktslyften har genom åren blivit många och varje decennium har bidragit med sina rynkor. Nu har man skalat av och fram träder ett vackert och välbyggt hus. Den storslagna bottenvåningen har fått en ny skepnad. En grå kulör håller samman och bildar en lugn bas. Kulörer från Nybrovikens vatten, hustaken och byggnaderna utanför fönstren har plockats in och blandar upp. Bottenvåningens golv, mönsterlagt med svart och vit marmor, bidrar med en ny look.
Bakom designen av restaurangen står alltså arkitektbyrån Wingårdhs som valt att skapa en känsla av tidlös elegans genom att kombinera den historiska andan med innovativa inslag.
– Vi tror på att skapa en dynamisk upplevelse genom att tillvarata och förstärka byggnadens karaktär. Vi ville låta det nya vara tydliga tillägg mot det ursprungliga och för att För att skapa en varm och välkomnande atmosfär har den interiöra färgskalan grundats på de naturliga materialens egna färgtoner som ges av sten, trä, läder, metall och puts. På väggarna syns en specifik grå kulör, «Strand Grå», som står som bas i det interiöra konceptet, säger Leila Atlassi, inredningsarkitekt på Wingårdhs i Stockholm.
Under det tidiga nittonhundratalet brydde man sig om material, det skulle vara äkta och åldras vackert. Wingårdhs, som har klätt insidan en ny skrud, har fortsatt i den andan med oljat trä, natursten, genomfärgad puts och drivna metaller. Man har lagt till det bästa från samtiden och arkitektbyrån har hittat möbler både från Sverige och Italien för att skapa den rätta känslan.
– Vi plockade färger från utsikten på andra sidan viken, tanken var att förankra miljön i inredningen och skapa något mer varaktigt än trender, tillägger Leila Atlassi.
Hon tycker också att kulörerna är det hon är mest nöjd med i projektet, att de har hållit fast vid kulörgreppet och att ytorna nu är mer öppna - det finns inga återvändsgränder längre.
– Men det som är svårast är att lyckas vara konsekvent i projektet, men måste hela tiden ta hänsyn till de byggtekniska sakerna som ska vävas in.
Glamouren är nu tillbaka på hotellet och genom illustrationen på menyn blir gästerna påminda om det danspalats som hotellet en gång var. Greta Garbo en är av personerna som är avbildade på menyn.
- Greta Garbo var en av dem som gick in här på Strands bakficka, vi har även dedikerat en av tesorterna till henne - den heter Iconic Greta, berättar Eva Kalling-Hansson som är VD på Radisson Blu Strand Hotel.
Restaurangen kommer nu att, förutom frukost, brunch och middag även servera After One (Afternoon Tea) och After Five (After Work) med cocktails samt en välkomponerad dessertmeny, signerad Daniel Roos.
- Vi var de första i Sverige som började med brunch men nu är det ju alllover the place, säger Eva Kalling_Hansson med ett leende.
Fakta om projektet:
Radisson Blu Strand Hotel ligger beläget på Nybrokajen 9 i Stockholm och ritades 1912 av arkitekten Ludwig Peterson. Wingårdhs uppdrag består i att se över byggnadens alla delar, 170 rum och sviter, lobby, restaurang, bar och mötescenter.
Bottenvåningen har gjorts mer synlig från Nybrokajen och med nya publika funktioner fungerar den nu för aktiviteter under dygnets alla timmar. I och med ombyggnationen har hotellet också fått en till entré med bar mot Berzelii Park.
Restaurangen The Strand har precis slagit upp portarna, de övriga delarna invigs våren 2018.
Text: Annika Rådlund och Jenny Marcuson Fors
Foto: Annika Rådlund
8 Sep 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre svenska bransch-kvinnor leder Champagne Bureau Nordics
"Via Champagne Bureau Nordic kommer man kunna hålla sig à jour med de tallra senaste från regionen"
-
Jacy'z Hotel & Resort utsett till Sveriges bästa affärshotell
"Extra roligt är att det att vinna just detta pris eftersom vinnarna utses både av en jury och våra gäster som besökt vår destination"
-
Årets sju starkaste kontorstrender
Castellum presenterar Framtidens arbetsliv 2024 – en årlig rapport om kontorstrender.
-
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks
"Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer"
-
Ystad Saltsjöbad vald till Sveriges bästa Resort
"Vi väljer att se priset som ett kvitto på att vår verksamhet besitter högkvalitativ service, innovativa konferenstjänster, nya upplevelser och kreativa evenemangslösningar"
-
Lindos Blu Luxury Hotel & Suites är världens bästa TUI-hotell
"De hotell vi erbjuder spelar en avgörande roll i skapandet av minnesvärda semestrar för våra kunder"
-
Lanserar energibesparande induktionsapparater
"Ger möjlighet till en exakt temperatur ända ner till 1°C"