Bakverk till Nationaldagen och studentbuffén
3 Jun 2016
Nationaldagsbakelse samt Kokardmaräng som är extra fluffiga, dessutom kan fler äta eftersom de är laktosfria. Båda recepten är framtagna av bakboksförfattaren Alisa Bandell.
Nationaldagsbakelser
Sätt guldkant på nationaldagen! Med Nationalbakelser med mandelmassa,vaniljkvarg och guldpulver. Lika kvargmumsiga som vackra.
8 bakelser
Ingredienser:
Botten:
100 g mandlar
100 g mjukt Valio Eila® laktosfritt smör
100 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
300 g mandelmassa
4 ägg
Smör för formarna
Hackad mandel för formarna
Topping:
300 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
1 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
Jordgubbar. Guldig sprayfärg för mat eller guldpulver
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka mandlarna.
Vispa smör, kvarg och mandelmassakrämigt. Vispa ner de hackade nötterna.
Tillsätt ett ägg i taget, vispa. Smöraportionsformar och strö i lite hackad mandel.
Fyll formar. Grädda i ca 20 minuter, de skabli något gyllene.
Låt svalna och ta ur formar.
Topping:
Vispa ihop grädde och kvarg.
Klicka på kvarggrädden på bakelserna. Dela jordgubbarnaoch skär några till kronor, genom att skära ut två hack på den större delen av jordgubben. Spraya eller pensla på guldfärg. Servera!
---------------------------------------------------------
Att ta studenten är en stor händelse i livet! Så bjud på en kvargfluffig efterrätt som är lika minnesvärd. En kokardmaräng i gult och blått.
Ingredienser:
Kokardmaräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
blå och gul hushållsfärg
Blåbärskompott av 225 g frysta blåbär, 2 dl syltsocker
Citronmousse
1 citron – saft och skal
3 gelatinblad
1 dl socker
200 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
1 äggula
2 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
Skalet av en citron till garnering
Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Lägg/häll i en kastrull. Lägg gelatinbladen iblöt i kastrullen med citronsaft och skal. Vispa ihop socker och kvarg. Tillsätt äggulanoch grädden och vispa ihop tills det är krämigt. Värm kastrullen på medelvärme tillsgelatinbladen smält och låt svalna något. Vispa ner gelatinbladen i moussen. Låt denstelna något i kylskåp. Häll upp i glas genom att varva med blåbärskompott. Kyl i minst 3timmar.
Vid servering – toppa desserten med en kokard-maräng och riv över lite citronskal.
Källa: Valio
3 Jun 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok