Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets finalrecept i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023

 
  • Bartender Albin Malmberg tävlar med sitt recept på Rhubarb Rhapsody.

    Bartender Albin Malmberg tävlar med sitt recept på Rhubarb Rhapsody.

  • Bartender Anders Larsson har skapat en G&T som heter Aurora som han tävlar med.

    Bartender Anders Larsson har skapat en G&T som heter Aurora som han tävlar med.

  • Bartender_André Norinder poserar här med sin G&T Neptune's Delight.

    Bartender_André Norinder poserar här med sin G&T Neptune's Delight.

Föregående
Nästa
 
Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare tävlar med sina Gin & Tonic recept på kvällen den 21 september på Asian Post Office i Stockholm. Här delar Schweppes med sig av recepten skapade av bartenders.

Dessa GT-recept skapade av André Norinder, Anders Larsson och Albin Malmberg har tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023:


”Neptune's Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby

Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
Ingredienser:
5 cl Henrick’s Neptunia Gin
2cl Flädersyrup (Monin)
5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten

Gör så här:
Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.


----------------------------------------------------------------------------------------------------


”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund
Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.

Ingredienser:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar

Garnering:
Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Gör så här:
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

Rabarbersockerlag
Ingredienser:

5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.


Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl gin
1 msk timutpeppar
Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning. Servera.



------------------------------------------------------------------------------------------------------


”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera
Norrland möter japan. I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.

Ingredienser:
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is

Garnering: Picklade hjortron och remsor av citronzest.

Gör så här:
Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.

 
Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
Ingredienser:

1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.

 
Hjortronsockerlag
Ingredienser:

5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.


Picklade Hjortron
Ingredienser:
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här:
Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.






Av: Annika Rådlund Källa och foto: Schweppes