Stort internationellt intresse för Sveriges 30:e ishotell
4 Jun 2019
För snart 30 år sedan byggdes Icehotel för första gången på älvstranden i Jukkasjärvi. Sedan dess har ett nytt hotell av is och snö skapats av konstnärer från världen över, varje år. Nu inför jubileumet har intresset varit stort från konstnärer världen över som vill designa en egen konstsvit på hotellet.
Icehotel är ett förgängligt konstprojekt skapat av is från Torne älv och varje år tar nya sviter av is och snö form. Tankeväckande, galet, innovativt, kreativt eller vackert – det finns inga regler för hur sviterna ska se ut. Det enda kravet som hotellet har haft från de som ansöker är att det måste vara en egen originaldesign och innefatta en säng – och allt måste vara skapat av is och snö.
Iskonst på naturens villkor
Traditionsenligt är själva skapandet av hotellet ett konstforum där de utvalda svitdesignerna samlas i Jukkasjärvi för att använda is och snö som duk för sin konst. Varje rum är en installation med originalkonst som smälter och återvänder till naturen på våren.
-Det är fantastiskt att vi, trettio år sedan starten på det som kom att bli Icehotel, får ansökningar från kreativa människor över hela världen. Jag ser verkligen fram emot att välkomna dem hit och se deras visioner bli till unika upplevelser för våra gäster, berättar Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.
Femton olika konstnärsteam från har valts ut av bidragen och de kommer att skapa varsin konstsvit i Icehotel #30 som öppnar den 13 december 2019.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Icehotel
4 Jun 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen