Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige
23 Aug 2019
Det känns som en svunnen tid då det enda alkoholfria ölet var en blek lager. I takt med att bryggprocesserna har utvecklats och intresset från konsumenterna ökat finns nu många sorters öl i alkoholfria versioner, som IPA, pale ale, suröl och till och med stout. Detta gör det också mer spännande att matcha olika sorters öl till olika maträtter.
Människors intresse för träning, kosthållning och hälsa ger självklart avtryck även på dryckesbranschen, vilket är en bidragande anledning till att det alkoholfria ölet utvecklas så starkt.
-Vi får hela tiden starka signaler om att alkoholfritt vinner i olika sammanhang där konsumenten vill kunna njuta av den goda smaken av öl men inte vill ha alkoholen, säger Karin Atterfors, marknadschef för öl på Carlsberg Sverige.
Numera finns också flera sätt att brygga alkoholfri öl. Om man kokar bort alkoholen kan man förlora mycket smak. I stället bryggs en starköl som sedan vakuumdestilleras, vilket är en snällare process som gör att mycket mer av smakerna lever kvar i ölet. Det går också att avbryta en kalljäsningsprocess så att smakerna har fått mogna men utan att alkoholen har utvecklats. Ett av företagets senaste skapelser är Brooklyn Special Effects, en torrhumlad lager. Där vörten kylts ner och fått jäsa vid låg temperatur till den når rätt alkoholhalt, i detta fall 0,4%.
På Carlsberg Sverige finns stora ambitioner att utveckla den alkoholfria ölkategorin ytterligare. På experimentbryggeriet Backyard i Falkenberg utvecklades det till exempel en alkoholfri kaffe/vanilj imperial stout för Ölets Dag i somras.
Av: Annika Rådlund Foto: Carlsberg
Källa: Carlsberg /Delfi. Preliminär Delfidata, Jan-Juli 2019, Totalmarknaden (Total Detalj/Servicehandel, Total Systembolaget, Total HoReCa)
23 Aug 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen