Så grillar du sillen i midsommar
21 Jun 2017
Större delen av den sill som säljs i Sverige kommer från Norge, där den lever fritt i det djupa, kalla och friska havet. Inför sommarens festligheter presenterar Norges sjömatråd två nya sillrecept – grillad sill på spett med kryddig grönsaksröra och Johan Backeus Ramslökssill med citron och enbär som du lägger in själv.
– Det blir ingen svensk högtid utan norsk sjömat. Vi hoppas att svenskarna vågar testa nya sätt att äta sill på, som att grilla den eller lägga in den själv, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.
Nedan finns instruktioner och recept för de båda rätterna.
Sill på spett med kryddig grönsaksröra för cirka 4 personer:
Ingredienser
8 stycken norska sillfilér
salt och peppar
4 msk gröna oliver
1 syltgurka
1 msk kapris
1 msk persilja
3 msk olivolja
1/2 klyfta vitlök
1 citron
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till den kryddiga grönsaksröran. Smaka av med en pressad citron. Trä sillfiléerna på träpinnar, krydda med salt och peppar. Grilla sillen cirka en minut på varje sida och garnera med rivet citronskal. Servera ihop med potatis och en småbladssallad.
Johan Backeus ramslökssill för cirka 4 personer:
Ingredienser
2 paket Abba 5-minuterssill
8 st ramslöksblad
8 st ramslöksblommor
1 msk ramslöksbär
8 st enbär
En skvätt brännvin
1/2 citron
Gör så här:
Skär sillfiléerna i portionsbitar och lägg i en burk som sedan kan slutas tätt. Återanvänd lagen från sillpaketet och lägg i krossade enbär. Mixa ramslöksbladen med en stavmixer tillsammans med lagen och tillsätt därefter ramslöksblommor samt ramslöksbär. Skala av det gula skalet från citronen med en skalare och lägg i det i lagen. Filea citronköttet och lägg ner även denna i lagen. Häll lagen över sillen i burken och blanda allt med ett par droppar brännvin. Kan serveras direkt, eller låt stå ett par timmar för att sillen ska få smak av ingredienserna. Servera tillsammans med färskpotatis, gräddfil och ägg.
Om Johan Backeus
Johan Backeus är Årets Kock 2017 och har 2013 och 2016 fått silvermedalj i samma tävling. Idag arbetar Johan på Aveqia i Stockholm. Tidigare har han arbetat på restauranger som Gondolen, restaurang Bar och Lux.
Om Norges sjömatråd
Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. www.norskfisk.se.
Av: Annika Rådlund Källa: Norges sjömatråd
21 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder