Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske
27 Nov 2019
Boken är stor och tung och innehåller personliga berättelser och 185 recept med klassiska smaker och råvaror. - Det ska vara ett referensverk som kan gå i arv, förklar Pontus Frithiof.
Både Pontus och Tor Stålhandske har gedigen erfarenhet av matlagning från några av Sveriges mest välrenommerade restauranger. Trots detta är det ändå husmanskosten de faller tillbaka till och som ligger till grund för inspirationen och som utgångspunkt i köket. HI boken delar de med sig av sina tips och favoriter.
– Jag har länge haft planer på ge ut ett referensverk om husmanskost som är en stor del av vårt arv och en kulturell skatt, som ligger mig varmt om hjärtat. Vår ambition är att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta husmanskost, som är en lyx både till vardags och fest, säger Pontus Frithiof.
Fokus ligger på nordisk matlagningskonst, omtyckta husmansrätter av fisk, kött, vilt, potatis samt desserter och bakverk. Från sydligaste Skåne till Lapplandsfjällen i norr.
Tor ansvarade framgångsrikt för husmanskosten på Operakällaren när Pontus upptäckte honom 2013, och sedan dess är han verksam som kock inom Pontus Group. Tor har tidigare även arbetat med att tillaga husmanskost på KB och varit kökschef på Storstad.
– Jag har alltid inspirerats av svensk matkultur, se hur den utvecklas över tid och hur den ständigt inspireras och tar intryck från nya kulturer. Att få möjligheten att belysa, förmedla samt bevara vårt matarv är viktigt för mig. Därför var det väldigt speciellt för mig att få producera mitt första alster tillsammans med Pontus, som vurmar för vårt kulinariska arv lika mycket som jag.
2004 gav Pontus ut sin första bok, Pontus by the Book, med design och koncept av Frankenstein Studio och fotografier tagna av fotografen Pål Allan. Boken utnämndes till ”Best Designed Cookbook in the World” av Gourmand World Cookbook Awards, samt belöndades med ”Silverägget” i den prestigefulla kommunikationstävlingen ”Guldägget”.
Foto: Pål Allan
Formgivning: Frankenstein Studio
Text: Eric Lund
Recept: Pontus Frithiof & Tor Stålhandske
På lördag, 30 november, klockan 12.00 - 14.00 finns kockarna på NK Bokhandel, plan 4, och signerar böcker.
Från den 2 december 2019 och finns boken att köpa på Pontus restauranger och på pontusfithiof.com
Av: Annika Rådlund Foto: Pål Allan
27 Nov 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"