Silver till Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics
19 Feb 2020
![Silver till Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics](/silver-till-svenska-kocklandslaget-i-culinary-olympics-164487/nyhet-files/svenska%20kocklandslaget%20culinary%20olympics.jpg)
Trots silvermedaljen, tilldelades laget det totala guldet i momentet Varmköket. Slutplaceringen i Chef’s Table blev brons. När poängen sedan räknades ihop korades det svenska laget totalt sett till silvermedaljörer.
– Detta är helt klart en besvikelse eftersom vi haft ett så tydligt mål. I köken gick allt som planerat i båda momenten och domarna var imponerade av vårt lagarbete och teamkänslan. Nu räckte det tyvärr inte hela vägen fram, Norge var bättre helt enkelt, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.
Det Svenska Kocklandslaget inledde Culinary Olympics med tävlingsmomentet Chef’s Table den 15 februari. Laginsatsen resulterade då i en guldnivå, vilket höll förväntningarna uppe inför Varmköket som gick av stapeln den 17 februari.
Även där uppnådde laget en
guldnivå. Domarna
fanns under båda tävlingsmomenten hela tiden på plats i köken. Rätter plockades
slumpvis ut för bedömning hos juryn som sedan poängsatte allt från ekonomi och
hantverksskicklighet till samarbetet i köket och hur servicen flöt på. Smak och
presentation var dock det som värderades allra högst.
Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med:
Förrätt:
Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse.
Varmrätt:
Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.
Efterrätt:
Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.
Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.
Det Svenska Juniorkocklandslaget gick det ännu bättre för idag, de kammade nämligen hem guld i Culinary Olympics för juniorkockar. Läs mer om det här:
Varmköksmenyn det Svenska Kocklandslaget tävlade med:
Förrätt:
Bakad piggvar med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, vitvinssås, löjrom, ostronsallad samt piggvarsmousseline toppad med emulsion på buskkrasse.
Varmrätt:
Kryddstekt svensk kronhjort med variation på rotselleri, rödbeta fylld med tryffel, hjortfärs med toppmurklor. Serverad med paté a choux fylld med hjortbog och rökt oxmärg, ragu på Gotlandslins samt viltsky.
Efterrätt:
Glaserad hallonmousse med interiör på åkerbär serveras med älgörtsglass samt hallonsås, varm kolapaj, hallonmarmelad och cremeaux smaksatt med citronverbena.
Under Chef’s Table serverades sex olika finger foods, en kall buffé-tallrik, en vegansk mellanrätt, en varm lammservering, en dessert samt tre petit fourer.
Det Svenska Juniorkocklandslaget gick det ännu bättre för idag, de kammade nämligen hem guld i Culinary Olympics för juniorkockar. Läs mer om det här:
Av: Annika Rådlund Foto: Per-Erik Berglund / Znapshot AB
19 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
![](https://boa.docu.info/dyn/eip/edit/staticpage/00/14/73/hr.jpg)
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O’Learys öppnar restaurang i nybyggda Racehall Stockholm
Gokartbana, restaurang och möjligheter för konferens och event
-
Gastronomiska upplevelser viktigast för svenska turister
"Det är i linje med en trend vi sett"
-
Bicky Chakraborty väljs in i Swedish Tennis Hall of Fame
"Det är en stor ära för vår familj"
-
Liseberg bygger upp Oceana igen
Så ser planerna ut för återuppbyggnaden av Oceana:
-
Astrid Lindgrens Vimmerby köper Oxgården
"Nu är det dags för någon annan att ta över"
-
Idag byter arenan namn till Strawberry Arena
"Det är just därför vi ser vårt samarbete med arenan som en perfekt match"
-
Starkt bokningsläge på Sveriges campingplatser
"I början av säsongen var jag lite orolig men nu har det vänt"