Recept: Årets rätt 2023
20 Apr 2023
Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med föreningen Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.
Recept Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström
50/50 köttbullar i tomatsås med pasta
4 portioner
45 min
Ingredienser
Tomatsås:
½ gul lök2 vitlöksklyftor1 msk Arla® Svenskt Smör1 msk olivolja½ dl vitt vin400 g konserverade hela tomater½ kruka färsk basilika1 tsk strösocker½ dl rapsoljasalt och svartpeppar
50/50 köttbullar:
1 dl Arla Ko vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
Till servering:
360 g pasta efter önskemål
Metod
50/50 köttbullar:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar .Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pasta:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.
(Läs mer om hur Årets rätt utses här)
20 Apr 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: