Recept: Årets rätt 2023
20 Apr 2023

Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med föreningen Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.
Recept Årets Rätt 2023 av Jessie Sommarström
50/50 köttbullar i tomatsås med pasta
4 portioner
45 min
Ingredienser
Tomatsås:
½ gul lök2 vitlöksklyftor1 msk Arla® Svenskt Smör1 msk olivolja½ dl vitt vin400 g konserverade hela tomater½ kruka färsk basilika1 tsk strösocker½ dl rapsoljasalt och svartpeppar
50/50 köttbullar:
1 dl Arla Ko vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk Arla Svenskt Smör, till stekning
Till servering:
360 g pasta efter önskemål
Till servering:
360 g pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
½ kruka färsk basilika
Metod
50/50 köttbullar:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar .Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pasta:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.
(Läs mer om hur Årets rätt utses här)
Metod
50/50 köttbullar:
Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna. Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt. Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar .Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.
Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.
Tillsätt basilikan. Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Pasta:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.
(Läs mer om hur Årets rätt utses här)
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets Kock
20 Apr 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier