Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Rätt 2023 – en modern klassiker

 
Årets Rätt 2023 – en modern klassikerJessie Sommarström har tagit fram Årets Rätt 2023. Årets Rätt 2023, framtagen av Årets Kock Jessie Sommarström, presenterades idag. Rätten har fått namnet 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. 

Årets Rätt introducerades av föreningen Året Kock 2019 och genom att varje år utse Årets Rätt vill de skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning

Jessie Sommarström vill, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

–För mig är det viktigt att bra och hållbar mat inte ska vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. När jag fick möjligheten att skapa Årets Rätt ville jag därför att det skulle bli en rätt som alla kan laga både vid middagsbordet och till skollunchen. Råvarorna är självklart svenska och finns tillgå året om. Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.

Hon har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50% av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar.

–Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie Sommarström.

Årets Rätt ska:
Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang. Vara klimatsmart. Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.  

Receptet på Årets rätt hittar du här.Om Jessie Sommarström
Jessie Sommarström är Årets Kock 2022. Jessie Sommarström är 43 år och bor utanför Stockholm. Idag delar Jessie sin tid som ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli och på Axfoundations livsmedelsutvecklingscentrum Torsåker gård. Tidigare har Jessie bland annat arbetat på hamnkrogen i Vaxholm, Sturehof, Ahlbomsgruppen och Esperanto.