Tung start på året för restauranger
14 Jan 2021
- Det är illa att företagen inte har kunnat ta del av omställningsstöd längre än till sista juli 2020. Situationen är därför anmärkningsvärt allvarlig och nu borde det vara oerhört prioriterat att hjälpa dessa företag och rädda jobb, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Stockholms Handelskammare är en organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län.
Under december månad meddelade regeringen skärpningar av restriktionerna för att bekämpa pandemin, exempelvis stopp för alkoholförsäljning från klockan 20:00 och en sänkning av maxantalet för sällskap från åtta till fyra personer. Den 19 december meddelade finansministern att regeringen har för avsikt att återkomma med nya stöd till företagen.
- Det behöver komma åtminstone muntliga besked om vad företagen kan räkna med för hjälp och hur snart den kan komma. Vissa näringar, exempelvis hotell- och restaurang, taxi och evenemang, har akuta behov och behöver besked, säger Stefan Westerberg.
Helt nya siffror som Stockholms Handelskammare hämtat från databasen Caspeco visar att omsättningen på 600 utvalda svenska restauranger sammantaget fallit med 62 procent under 2021 års första vecka jämfört med samma period förra året.
Motsvarande siffra i Stockholms län, där 170 restauranger utgör underlag, visar på tapp på 70 procent.
Under hela pandemiperioden, sedan mitten av mars månad 2020, så har omsättningen varit negativ jämfört med året innan.
Stockholms Handelskammare menar att det är positivt och helt nödvändigt med företagsstöd till de hårdast drabbade näringarna, exempelvis via omställnings- och omsättningsstödet. Samtidigt har stöden, dessvärre, inte kommit företagen till del tillräckligt snabbt.
- Omställningsstödet går exempelvis inte att söka längre än till sista juli 2020. Det betyder att företagen inte fått några utbetalda stöd under de senaste fem månaderna. Även korttidspermitteringarna släpar efter en del. Att få dessa stöd att bättre gå i takt med restriktionerna och företagens räkningar borde vara en hygienfaktor för regeringen att ta tag i omgående, säger Stefan Westerberg.
www.chamber.se
14 Jan 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"