Så får du perfekt vispad grädde till midsommartårtan
19 Jun 2019
Den klassiska jordgubbstårtan har i mångt och mycket kommit att symbolisera den svenska sommaren. Tårtan har därför en given plats på midsommarbordet.
När grädde ska vispas är det vanligt att den blir för rinnig att klä in tårtan i, eller att den snabbt övergår till smör.
- Vispgrädde tillverkad på svensk mjölk och med hög fetthalt ger dig ett bra utgångsläge, säger Magdalena Falk, Brand Manager Cooking Dairy recipe ingredients på Arla.
Tips och råd när du ska vispa grädde:
Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30% är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till 5°C, gärna i 12 timmar före du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare.
När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen till grädden blir fluffig.
Kanske det viktigaste tipset av alla, är att komma ihåg att ta med sig en kylväska med kylklampar när man åker och handlar. Grädde som åkt runt i butiken och sedan kanske i en varm bil, smakar inte bara sämre utan blir inte stabil och då spelar det ingen roll om man följt alla andra tips!
.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Arla
19 Jun 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"