Recept – Edin Dzemats karibiska kräftskiva
19 Aug 2020
Edin Dzemat, som tidigare arbetat på bland annat prisbelönta Noma i Köpenhamn, varit kapten för svenska kocklandslaget och vunnit Kockarnas kamp (2016) har kokat kräftorna i Tullamore whiskey och tagit fram passande tillbehör till det karibiska temat.
– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Tullamore får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, säger Edin Dzemat.
Recept – Edin Dzemats karibiska kräftskiva
Chilimajonnäs
3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
Salt
Gör så här:
Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.
Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.
Avsluta med att smaka av med salt.
Karibisk sallad
300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
Färsk koriander
Gör så här:
Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.
Karibiska kräftor
2 ½ L vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl Tullamore D.E.W.
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.
Dryck:
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish
XO Caribbean Rum Cask Finish en perfekt blandning mellan irländsk whiskey och karibisk rom.
Alkohol: 43%.
Doft: Stor generöst fruktig doft av vanilj och ek, med inslag av citrus, mogna bananer och kryddor.
Smak: XO är en mycket smakrik whiskey, ändå mjuk och ”krämig” med toner av karamell, banan och pomerans.
Eftersmak: Lång och fruktig med kvardröjande smak av farinsocker, nötter och vanilj.
Av: Annika Rådlund Källa: Edin Dzemat/William Grant & Sons
19 Aug 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"