Nannaskolan vinnare i SkolmatsGastro 2018
23 Mar 2018
Igår avgjordes Lantmännens skolmatstävling SkolmatsGastro 2018 för sjätte gången. Lag Nanna från Nannaskolan i Uppsala kammade hem titeln Årets Bästa Skolkockslag 2018, i konkurrens med fyra andra finalistlag. Prisutdelningen gick av stapeln på Clarion Hotel Post i Göteborg och priset delades ut av den kända kocken och kokboksförfattaren Paul Svensson.
Juryns motivering till vinsten: ”Det vinnande skolkockslaget har visat upp ett genuint matlagningskunnande tillsammans med ett stort engagemang för en mycket väl fungerande skolmåltid”. Förutom titeln Årets Bästa Skolkockslag 2018 belönas det vinnande laget också med en gastronomisk inspirationsresa till Costa Blanca i Spanien.
– Jag är jätteglad och stolt! Det har varit en tuff utmaning, men det är det varje dag i köket. Vi kämpar fem dagar i veckan och det känns fantastiskt roligt att vi skolkockar och skolmaten lyfts fram på det här sättet, säger Patti Uddén, lagledare för Lag Nanna, som kammade hem vinsten tillsammans med kollegorna Sofia Treekrem-Runge och Jahangir Alam.
Lagets vinnande rätter bestod av örtmarinerad kyckling med matkornsrisotto, bönbiffar med örtpasta och en frisk lins- och äppelsoppa – näringsrika, klimatsmarta och prisvärda maträtter. Dessutom skulle skollagen motivera hur de arbetar med hållbarhet, som en del av tävlingen. Nannaskolan jobbar bland annat med att ta tillvara på rester, säsongsanpassa måltiderna, minska matsvinnet samt servera mer grönsaker och närproducerad mat, för en mer hållbar skolservering.
– SkolmatsGastro anordnas för att lyfta alla fantastiskt duktiga skolkockar runt om i landet som genom sitt arbete höjer kvaliteten på skolmaten. Lag Nanna är en värdig vinnare som briljerar med sitt engagemang och sin expertis både kring matlagningen och sitt gedigna hållbarhetsarbete i skolköket, säger Pelle Eriksson, försäljnings- och marknadsdirektör för Cerealia Foodservice och Lantmännens representant i juryn.
23 Mar 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"