Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021
16 Sep 2021
- Alla har varit extremt duktiga och allting har fungerat som det ska, sa tävlingsledaren Tom Sjöstedt.
Vissa tävlingsmoment har varit kända för finalisterna sedan i juni, andra moment är okända fram till finaldagen.
I dagens final av av Årets Kock 2021 – SM i professionell matlagning tävlade:
1. Martin Karlsson
2. Luqaz Ottosson
3. Louise Johansson
4. Christian Siberg
5. William Brittsjö
6. Anders Isaksson
7. Henric Herbertsson
8. Gustav Leonhardt
Slutpoängen för de fyra finalisterna:
Gustav Leonhardt, guld, 710 poäng
Anders Isaksson, silver, 675 poäng
Louise Johansson, brons, 665 poäng
Henrik Herbertsson, 600 poäng,
Prins Carl Philip brukar vara den som delar ut priset till vinnaren.
–Jag har under flera år haft förmånen att få följa Årets kock under flera år, tyvärr kan jag inte medverka idag därför lämnar jag nu över till Tommy Myllymäki att lämna över priset, meddelande Prins Carl Philip via länk precis innan det stod klart vilken som fått högst poäng av kockarna.
Årets prisutdelare Tommy Myllymäki är juryns ordförande och han vann själv Årets Kock 2007.
– Det har varit en mycket hög nivå på tävlingsbidragen idag och en stor konkurrens bland de tävlande. Det märks att flera av dem verkligen har satsat allt på att vinna idag men det känns som vi har fått fram en värdig vinnare av Årets Kock 2021, sa Tommy Myllymäki.
Vinnaren Gustav Leonhardt är 25 år och kommer från Sorunda utanför Nynäshamn.
– Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna Årets Kock 2021 och jag har ingen aning om hur jag gjorde det, sa han efter att det stod klart att han hade högst poäng av finalisterna.
Detta var hans första final i Årets Kock men har tidigare tävlat i Kocklandslaget och i Bocuse d'Or.
– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.
Dagens tävlingsuppgifter:
Tävlingsuppgift 1
Dagens första uppgift presenterades för finalisterna i mitten av juni månad. Uppgiften är laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara. Rätten får vara lakto-ovo vegetarisk. Inga andra animaliska ingredienser är tillåtna. Maxpoäng 160
Tävlingsuppgift 2
Att laga en rätt på en råvarukorg. Information om detta fick finalisterna reda på i morse.
Maxpoäng 160
Tävlingsuppgift 3
Dagens tredje uppgift presenterades för finalisterna den 19 augusti. Uppgiften är att laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré. Vildsvinskarrén måste helstekas och vara fylld eller späckad. Till rätten ska sås och ett valfritt tillbehör innehållande kantarell serveras. Maxpoäng 160
Metod & Handlag
Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs. Maxpoäng 40.
De fyra finalister som hade högst totalpoäng efter att ha presenterat de tre första rätterna gick sedan vidare i tävlingen och ställdes inför nya uppgifter.
Tävlingsuppgift 4
Dagens sista tävlingsuppgifter presenterades för de fyra kvarvarande finalisterna. Maxpoäng 240.
Metod & Handlag
Även under de sista tävlingsmomenten granskade en metodjury ahur finalisterna arbetade i sina tävlingskök. Maxpoäng 40.
Guldmedaljören Gustav Leonhardt har nu fått titeln Årets Kock 2021, en prischeck på 250 000 kr, en vinnarrock samt kan förvänta sig ett år fyllt med ära och berömmelse, mat, media och gästspel.
Av: Annika Rådlund Foto: Samuel Unéus/Årets kock och Anna Björkegren
16 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"