De är Årets kockelever 2019
6 Maj 2019
Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar
Huvudsyftet är att lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både människan och vår omvärld och lagen ska tydligt kunna motivera sin matlagning och menyval ur hållbarhetssynpunkt. Juryns bedömning innehåller också en specifik poängpost för menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet med tanke på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.
– Vilken fantastisk första dag. De tävlande lagen har verkligen satt en hög nivå från start. Det har varit harmoniskt och enormt fokuserat i köken och alla har levererat på topp. Mycket imponerande och utan tvekan den högsta nivån av alla år som jag har arbetar med ungdomstävlingar. Vinnarlaget tog hem det då de gjorde det mest komplett genom alla rätterna, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare och juryns ordförande, Årets Kockelev/er.
Juryns motivering
”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.”
Vinnarmenyn:
Förrätt: nässlor, abborre, ägg
Huvudrätt: variation 100% knipplök
Dessert: I fläderbusken anno 2018
Tävlingsuppgiften:
Laga upp en förrätt, varmrätt och dessert på tävlingstiden 3 h och 10 min, där förrätten presenteras efter 1 h och 30 min, varmrätten efter 2 h och 20 min och desserten efter 3 h och 10 min. Rätterna ska tillagas till 8 personer, ha ett tydligt hållbarhetsfokus på temat myllrande jord och av råvaror i säsong.
Råvaror som måste finnas med och ta en given plats:
Förrätt: örter (behöver inte vara huvudråvara)
Varmrätt: lök
Dessert: bär. Övrigt råvaror är valfria ekologiska råvaror i säsong.
Poäng:
Presentation: 10 poäng
Smak: 50 poäng
Metod; 40 poäng
Hållbarhe:t 20 poäng
Jury
David Lundqvist, Årets Kock 2018, Grand Hotel Saltsjöbaden Maja Rikardsson, Swedish Young Chef Award 2018 Desirée Jaks, Agrikultur, Svenska Junior Kocklandslaget Linn Söderström, Garba Eva Vilhelmsson, Menigo Mackie Nystrand, Arla Ulrika Brydling, juryordförande Daniel Jogmar, Gamla Riksarkivet
Tävlande lag:
Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby - Ebba Frid, Josefin Brander, Arvid Wahlström
Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 1) - William Lundholm, Axel Snellman, Emmah Strömberg Vikström
Stockholm Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 2) - Natalie Carlsson Stark, Adrian Engström
Tävlingen Årets Kockelev/er arrangerades 6-7 maj 2019 på Gamla riksarkivet i Stockholm.
6 Maj 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Love Lidström utsedd till Årets Kockelev 2024
Temat för årets råvarukorg var baserat på Årets Rätt 2024
-
Trähotellet Wood Hotel Bodø har öppnat
"Det är fantastiskt att se ett så stort intresse och en så stor entusiasm hos våra första gäster"
-
Pelago - ny takrestaurang med plats för 700 personer
En 5 meter lång grill och drinkvagnar ska göra serveringen smidig
-
Panini Internazionale i samarbete med 7-Eleven
"Vi är mycket stolta över att kunna presentera det här samarbetet"
-
ESS Group investerar 400 Mkr i Hjortviken Country Club
”Bygget har pågått sedan början av 2023"
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"