Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Stormkock är utsedd

 
Tävlingen Årets Stormkock 2016 genomfördes utomhus vid Tärnaby Fjällhotell och de tävlande kockarna använde klassiska stormkök av traditionell Trangia-modell. Råvarorna var huvudsakligen ekologiska med grönsaker, rotfrukter, renytterfilé samt fläsksida. Vädret var snällt mot de tävlande i år, med ett par minusgrader och nästan vindstilla.

- Jag är positivt överraskad av nivån, det är helt suverän matlagning vi fått se idag, säger Ulrika Brydling, ordförande i årets jury.

Den som till sist vann titeln Årets Stormkock 2016 var Håkan Berlin som till vardags arbetar på Nannas Kök i Hemavan. Så här löd juryns motivering som Ulrika Brydling, juryns ordförande, läste upp vid prisutdelningen:
”Med harmoni, ett otroligt lugn och stor yrkesskicklighet serverades, trots lite
gupp på vägen, en nytänkande rätt med finstämda smaker och brytningar. Här
finns hållbarhetstänkande och det är riktigt god utemat tillagad på stormkök”

Den rätt Håkan Berlin serverade var en bräserad fänkål med hack på renytterfilé och knaperstekt fläsk.

-Med alla dessa fantastiska råvaror och fokus på grönsakerna och rotfrukterna och med proteinet
mera som ett tillbehör har de tävlande verkligen tagit sig an utmaningen på ett jättebra sätt. Håkans sätt att göra fänkålen till stjärnan i sin anrättning, och göra det med lugn, harmoni och stor skicklighet var det som gav honom det lilla försprång som krävdes, avslutar Ulrika Bryding.

Resultat, Årets Stormkock 2016:

1/ Håkan Berlin, Nannas kök, Hemavan
2/ Gunilla Olofsson, Virisen
3/ Kristoffer Åström, Sånninggården, Klippen
Tävlingen hade i år 7 deltagare.

Årets Stormkock genomfördes utomhus vid Tärnaby Fjällhotell och de tävlande kockarna använde klassiska stormkök. Foto: Tärnaby Fjällhotell Årets Stormkock genomfördes utomhus vid Tärnaby Fjällhotell och de tävlande kockarna använde klassiska stormkök.   Här är det Malin Flygar som jobbar på Olarsgården i Sälen som tillagar sin tävlingsrätt. Foto: Tärnaby Fjällhotell.

Håkan Berlin, som till vardags arbetar på Nannas Kök i Hemavan, vann Årets Stormkock 2016 med sin rätt Brässerad fänkål med hack på ren och knaperstekt fläsk. Foto: Tärnaby Fjällhotell Håkan Berlin, som till vardags arbetar på Nannas Kök i Hemavan, vann Årets Stormkock 2016 med sin rätt Brässerad fänkål med hack på ren och knaperstekt fläsk. Foto: Tärnaby Fjällhotell.

Årets Vinnarrecept, Brässerad fänkål med hack på ren och knaperstekt fläsk:
Stek fänkål i rapsolja, krydda med färsk timjan, lite färsk salvia, salt och peppar. Häll över vinäger och honung, lite finhackad vitlök.
Tärna fläsket fint, stek riktigt knaprigt. Skär ner renytterfilén till ett fint hack, krydda med salt, peppar, lök, citron och blanda ihop ordentligt.
Lägg fänkålen i botten, strö över det knapriga fläsket, lägg renen som en biff, garnera med finhackad Wästerbottenost och strimlad persilja.
Servera direkt.

www.tarnabyfjallhotell.com

 

 

 

 

 

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer