Årets Stormkock är utsedd
29 Jan 2016
- Jag är positivt överraskad av nivån, det är helt suverän matlagning vi fått se idag, säger Ulrika Brydling, ordförande i årets jury.
Den som till sist vann titeln Årets Stormkock 2016 var Håkan Berlin som till vardags arbetar på Nannas Kök i Hemavan. Så här löd juryns motivering som Ulrika Brydling, juryns ordförande, läste upp vid prisutdelningen:
”Med harmoni, ett otroligt lugn och stor yrkesskicklighet serverades, trots lite
gupp på vägen, en nytänkande rätt med finstämda smaker och brytningar. Här
finns hållbarhetstänkande och det är riktigt god utemat tillagad på stormkök”
Den rätt Håkan Berlin serverade var en bräserad fänkål med hack på renytterfilé och knaperstekt fläsk.
-Med alla dessa fantastiska råvaror och fokus på grönsakerna och rotfrukterna och med proteinet
mera som ett tillbehör har de tävlande verkligen tagit sig an utmaningen på ett jättebra sätt. Håkans sätt att göra fänkålen till stjärnan i sin anrättning, och göra det med lugn, harmoni och stor skicklighet var det som gav honom det lilla försprång som krävdes, avslutar Ulrika Bryding.
Resultat, Årets Stormkock 2016:
1/ Håkan Berlin, Nannas kök, Hemavan
2/ Gunilla Olofsson, Virisen
3/ Kristoffer Åström, Sånninggården, Klippen
Tävlingen hade i år 7 deltagare.
Årets Vinnarrecept, Brässerad fänkål med hack på ren och knaperstekt fläsk:
Stek fänkål i rapsolja, krydda med färsk timjan, lite färsk salvia, salt och peppar. Häll över vinäger och honung, lite finhackad vitlök.
Tärna fläsket fint, stek riktigt knaprigt. Skär ner renytterfilén till ett fint hack, krydda med salt, peppar, lök, citron och blanda ihop ordentligt.
Lägg fänkålen i botten, strö över det knapriga fläsket, lägg renen som en biff, garnera med finhackad Wästerbottenost och strimlad persilja.
Servera direkt.
www.tarnabyfjallhotell.com
29 Jan 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"