Vit Bordeaux från vinmakaren André Lurton
24 Jun 2017

Vinmakaren André Lurton är ett känt namn i vinvärlden har revolutionerat vinifieringen av vin från Bordeaux. Få kan säga sig ha gjort lika mycket för Bordeaux och speciellt för regionens
vita viner än vinmakaren André Lurton.
– De vita vinerna från Bordeaux är relativt okända för den stora publiken då volymerna är små i jämförelse med till exempel Chablis och Sancerre, men här finns fantastiska vita viner att upptäcka, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.
Under 2017 lanseras fyra exklusiva årgångsviner från André Lurton i begränsat antal hos Systembolaget och prisade Chateau Bonnet som finns i ordinarie sortiment lanseras med en helt ny design sommaren 2017.
Chateau Bonnet
Château Bonnet är slottet där André Lurton föddes mitt under skörden 1924 och bor kvar än idag. Området i detta fall är Entre-deux-Mers – en appellation tillåten endast för vita viner. År efter år presenterar de ett fruktigt, friskt och mineralrikt vin som lovordas världen över och är idag ett av Systembolagets mest sålda vita franska viner. Under sommaren 2017 lanserar flaskan med helt ny design.
Château de Coucheroy 2012, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 100%, delvis lagrad i ekfat, delvis ståltank på sin jästfällning.
Lanseras i fast sortiment på Systembolaget i juni. Byter årgång till 2013 under sommaren.
Château de Rochemorin 2006, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 100%, lagrad i ekfat under 10 månader tillsammans med jästfällning
(35% nya fat).
Lanseras exklusivt på Systembolaget 8/9, 1000 flaskor
Château La Louvière 2010, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 85%, Semillon 15%, lagrad i ekfat under 10 månader tillsammans med jästfällning. (30% nya fat).
Lanseras exklusivt på Systembolaget 3/11, 1800 flaskor
Källa: Altia
24 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"