Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Vilka regler gäller kring kameraövervakning?

 
Allt fler hotell och restauranger satsar på kameraövervakning för att förebygga hot och våld. Men samtidigt är lagstiftningen väldigt tydlig med hur övervakningen får ske, och här finns det många fallgropar.

- Jag ser alldeles för ofta hur kameror är felriktade, vilket gör att den som satt upp dem faktiskt bryter mot lagen, säger Ronny Fredriksson på Securitas.

Han konstaterar att det inte bara är det ökande våldet på krogarna som gjort att övervakningsbranschen fått ett rejält uppsving, även den snabba tekniska utvecklingen på området har gjort att i dag är kameraövervakning lite av var mans egendom.

- Förr var det i stort sett bara stora industrier med grindar och inhägnade områden som hade råd att installera de här systemen. I dag kan du hitta kameror på nätet för bara några hundralappar, och det har gjort det både billigt och enkelt att sätta upp ett enklare system, säger han men tillägger att många inte har en aning om hur man egentligen får använda sig av dessa.

 

Krävs tillstånd

En bärande tanke i kameraövervakningslägen är att det inte är tillåtet att utan tillstånd övervaka områden dit allmänheten har fritt tillträde.

Detta innebär att det inte är tillåtet att sätta upp en kamera som kan registrera vem som rör sig på trottoaren utanför en byggnad.

Däremot räcker det med en anmälan om man vill sätta upp kameror över utrymmen inne på hotellet eller restaurangen dit allmänheten har fritt tillträde som till exempel entrén, lobbyn eller matsalen.

- Den stora fördelen med kameraövervakning är att den fyller två viktiga funktioner för att öka tryggheten och säkerheten på arbetsplatsen. Först och främst har den en registrerade funktion som gör det möjligt att till exempel binda en person för ett brott, men den kanske allra viktigaste är den preventiva funktionen. På platser där det klart och tydligt framgår att området är kameraövervakat minskar risken för brottsliga handlingar, säger Ronny Fredriksson som med stort intresse följer den tekniska utvecklingen på området.

 

Intelligenta system

Tidigare låg det största fokuset på den filmkvalitet man kunde få fram ur kamerorna men i dag har tekniken utvecklats så mycket att även de enklare modellerna ger bra kvalitet. Nu handlar det mesta om att utveckla olika intelligenta system för att bearbeta de stora mängder av information.

- I dag kan mjukvaran analysera och sortera det som händer så att man slipper bli varslad om händelser i onödan, det kan handla om till exempel övervakning av ett parkeringsgarage. Det normala är att den som går ned i ett sådant går fram till sin bil, låser upp den och kör iväg. Skulle en person däremot gå runt till olika bilar reagerar systemet och varslar om att här är det något som inte tycks stämma, kanske är det en person som försöker stjäla en bil. Genom att den reagerar på misstänkta beteendemönster kan man överlåta åt mjukvaran att gallra fram den information som är intressant, säger Ronny Fredriksson som även konstaterar att det är viktigt att koppla kameraövervakningen till en åtgärd.

I områden där det är mycket skadegörelse nattetid där det normalt inte ska finnas några personer är det numera vanligt att övervakningen är ansluten till en larmcentral. Tack vare den rörliga bilden kan operatörerna snabbt avgöra om det rör sig om ett falsklarm eller om det är äkta, och då kan man via en högtalare informera inkräktaren att denne är upptäckt och ska avlägsna sig, vilket brukar ha en god preventiv effekt.

 

Ersätter väktare

Tidigare hade hotellen ofta ronderande väktare som regelbundet gick sina ronder men i dag har de flesta ersatts med modern teknik, vilket märks framförallt på utländska hotell. Där finns det ofta kameror även vid hissarna och där korridorerna möts.

- Jag är övertygad om att det kommer även på svenska hotell. Tekniken är billig och tillförlitlig och ger helt nya möjligheter. Ta bara en sådan sak som alla ensamarbetande som tycker att det är obehagligt att lämna arbetsplatsen på kvällen eller natten. Om det finns en företagsparkering finns det i dag tekniska lösningar som kan ge dem sällskap ut till bilen för att på så sätt öka tryggheten.

Ronny Fredriksson menar att det är mycket viktigt att tänka efter vilket syfte och vilket mål man har innan man sätter upp kameraövervakning.

- Jag avråder från hemmasnickrade lösningar, ta hellre hjälp av något säkerhetsföretag som kan hjälpa dig med typ av system och placering av detta. Sen är det mycket viktigt att informera den fackliga motparten om varför övervakningen införs, det kan bespara många onödiga konflikter i framtiden. Personalens och gästernas integritet är viktig och därför är det viktigt att du kan kommunicera varför du gör detta.

 

Text: Peter Fredriksson

 

Här är reglerna
Kameraövervakningslagen gäller oavsett om allmänheten har tillträde till platsen eller inte. Huvudregeln är att det krävs tillstånd för kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde, men ibland räcker det med endast en anmälan. Länsstyrelserna hanterar inom respektive län sådana tillståndsprövningar och anmälningar. Länsstyrelserna har också operativ tillsyn av kameraövervakning på sådana platser.

Den som planerar att bedriva kameraövervakning av platser dit allmänheten inte har tillträde behöver inget tillstånd. Men man måste se till att övervakningen är tillåten, det vill säga säkerställa att den följer kameraövervakningslagens bestämmelser.

Lagen ger två möjligheter: Den ena är att den som ska övervakas lämnar sitt samtycke till övervakningen. Den andra möjligheten är att övervakningen sker efter att man tillämpat överviktsprincipen, vilken innebär att kameraövervakningen är tillåten om övervakningsintresset, som till exempel kan vara att förebygga, utreda och avslöja brott, förhindra olyckor, väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Datainspektionen har operativ tillsyn av kameraövervakning som sker på platser dit allmänheten inte har tillträde.

Källa: Datainspektionen

Bildtexter:

 

1

Med hjälp av kameror övervakas korridorerna på ett diskret sätt. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

2

Det är viktigt att kamerorna riktas rätt. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

3a-b

Större säkerhetsföretag erbjuder ofta tjänster med bemannade övervakningscentraler. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

4

Kameror i parkeringsgaragen ökar säkerheten och tryggheten. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

5

Ronderande väktare ersätts i allt högre grad med modern teknik. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

6

Ronny Fredriksson, Securitas. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

7

Övervakningen ska se så att inte enskilda personer blir kränkta. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

8

Moderna säkerhetssystem är avancerade. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

9

Kameror i kombination med säkerhetspersonal ger tryggare arbetsplatser. (Foto: Ingemar Lindewall)

 

 

Taggar

Produktnyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer