Viktor Westerlind ska sätta sin prägel på Operakällaren
1 Sep 2021
Viktor Westerlind har en lång meritlista och har tidigare belönats med bland annat tre stjärnor i Guide Michelin tillsammans med restaurangen Frantzén. Utöver sina många år som kökschef har Viktor tävlat för svenska kocklandslaget där han tagit silver i Culinary World Cup och guld i Culinary Olympics. År 2009 vann han även Årets Kock.
Den 37-åriga kocken tar över efter Stefano Catenacci, som fick sluta i november förra året efter anklagelser om sexuella trakasserier. Under våren stod det klart att Viktor Westerlind tackat ja till positionen som ny kökschef, och den 1 augusti tog han över inför restaurangens öppning som skedde i slutet av månaden.
Om Operakällaren
Operakällaren öppnades för första gången år 1787 och har sedan dess bytt skepnad flera gånger. På 1950-talet tog Sveriges då främste krögare, Tore Wretman över köket där han jobbade sida vid sida med kollegan Werner Vögeli i flera decennier. Strax efter nyinvigningen år 1961 gjorde de den första middagen för svenska hovet, 10 år senare utnämndes Werner Vögeli till Hovköksmästare och år 1977 till Hovtraktör.
Viktor Westerlind berättar att han vill hitta en balans mellan både det klassiska och det moderna, Det har tagits in nytt porslin, och han har förstås satt en ny meny.
- Vi ser fram emot att gå in i Operakällarens nästa fas tillsammans med en sådan erfaren och hyllad kock som Viktor Westerlind, säger Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren.
Operakällaren drivs idag av Nobis Hospitality Group. År 1997 fick Operakällaren en stjärna i Guide Michelin och har även hela fem röda bestick i prestigeguiden. Utöver att vara Hovleverantör är Operakällaren medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Operakällarens Matsal har blivit utsedd till ”Sveriges vackraste restaurang” med sin kulturminnesmärkta originalinteriör från 1895 med väggmålningar av Oscar Björk, förgylld ekpanel och takkronor i kombination med inslag av modern design.
1 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.