Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Viktor Westerlind ska sätta sin prägel på Operakällaren

 
 • Viktor Westerlind är ny kökschef på Operakällaren i Stockholm.

  Viktor Westerlind är ny kökschef på Operakällaren i Stockholm.

 • Ny möblering och nya bar på Operakällarens veranda.

  Ny möblering och nya bar på Operakällarens veranda.

 • Nytt porslin har köpts in för att lyfta rätterna ytterligare.

  Nytt porslin har köpts in för att lyfta rätterna ytterligare.

 • Viktor Westerlind med en del av hans team på Operakällaren.

  Viktor Westerlind med en del av hans team på Operakällaren.

Föregående
Nästa
 
Nya tider stundar för Operakällaren, kocken Viktor Westerlind har under början av hösten tagit över positionen som kökschef på den anrika restaurangen. Efter många års arbete på stjärnkrogar så som F12, Frantzén och Aira tar Viktor nu över köket på en av landets mest prestigefyllda restauranger.

Viktor Westerlind har en lång meritlista och har tidigare belönats med bland annat tre stjärnor i Guide Michelin tillsammans med restaurangen Frantzén. Utöver sina många år som kökschef har Viktor tävlat för svenska kocklandslaget där han tagit silver i Culinary World Cup och guld i Culinary Olympics. År 2009 vann han även Årets Kock.
Den 37-åriga kocken tar över efter Stefano Catenacci, som fick sluta i november förra året efter anklagelser om sexuella trakasserier. Under våren stod det klart att Viktor Westerlind tackat ja till positionen som ny kökschef, och den 1 augusti tog han över inför restaurangens öppning som skedde i slutet av månaden.

Om Operakällaren
Operakällaren öppnades för första gången år 1787 och har sedan dess bytt skepnad flera gånger. På 1950-talet tog Sveriges då främste krögare, Tore Wretman över köket där han jobbade sida vid sida med kollegan Werner Vögeli i flera decennier. Strax efter nyinvigningen år 1961 gjorde de den första middagen för svenska hovet, 10 år senare utnämndes Werner Vögeli till Hovköksmästare och år 1977 till Hovtraktör.

Viktor Westerlind berättar att han vill hitta en balans mellan både det klassiska och det moderna, Det har tagits in nytt porslin, och han har förstås satt en ny meny.
Där finns bland annat förrätten. Tomater från Skilleby med rosor & hibiskus, kyld consommé på röda vinbär parfymerad med rosor- & verbena, emulsion på citrongräs, isade rädisor och piment d espelette. På en satt 5-rätters meny finns även Terrine på ekologisk Foie Gras vindruvor från Vreta Kloster, Signalkräftor kokta med krondill ,kummin och pilsner, Halmad skånsk vaktel och Hönsthallon kryddade med älgört, apelsinblomsvatten, pistaschsorbet och saltad pistaschpraliné.

Det har även blivit en del förändringar i matsalen, bardelen har fått nya soffgrupper och fåtöljer. Den delen hålls det då och då presentationer och provningar men används annars till gäster som kan inleda med till exempel Operakällarens egen champagne och kanapéer, eller dricka sitt kaffe med praliner där.

- Vi ser fram emot att gå in i Operakällarens nästa fas tillsammans med en sådan erfaren och hyllad kock som Viktor Westerlind, säger Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren.

Operakällaren drivs idag av Nobis Hospitality Group. År 1997 fick Operakällaren en stjärna i Guide Michelin och har även hela fem röda bestick i prestigeguiden. Utöver att vara Hovleverantör är Operakällaren medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.

Operakällarens Matsal har blivit utsedd till ”Sveriges vackraste restaurang” med sin kulturminnesmärkta originalinteriör från 1895 med väggmålningar av Oscar Björk, förgylld ekpanel och takkronor i kombination med inslag av modern design.
Text och foto: Annika Rådlund