Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Veuve Clicquot presenterar Cavé Privée vintage 1989

 
Veuve Clicquot presenterar Cavé Privée vintage 1989Cave Privée Vintage 1989 Champangehuset Veuve Clicquot har precis presenterat en ny årgång ur den hyllade samlingen Cave Privée. Vintage 1989 är en kraftfull, mjuk och ren champagne som nu finns att beställa ur Systembolagets tillfälliga sortiment.

Cave Privée Vintage 1989 har många likheter med årgången 1990 tack vare klimatet – en mild blöt vinter och en extremt varm sommar. Vintage 1989 är en blandning av 17 olika sorters crus, alla klassificerade som Grand Cru och Premier Cru. Svarta druvor utgör två tredjedelar av blandningen: Pinot noir (56 %), från Montagne de Reims och Grande Vallée de la Marne, och Pinot Meunier (11 %), från Premiers Crus väster om Montagne de Reims. Blandningen färdigställs med Chardonnay (33 %) från Côte des Blancs samt från Montagne de Reims.

Champagnen har en djup gyllene färg och små fina ihållande bubblor. Doften är intensiv och fyllig där champagnens komplexitet och koncentration är uppenbar. Fruktiga aromer dominerar i två olika nivåer. Den ena där kanderade kokta frukter och citrusfrukter av bergamot är framträdande. 
I den andra nivån anas eleganta vaniljtoner, lätta nyanser av mineraler samt rostade aromer, som fullgör en  spännande och sofistikerad doftupplevelse. Smaken är ren med struktur och koncentration som utgör en utmärkt dynamik. Smak av likör och kanderad citrusfrukt ger vinet en härlig friskhet. Eftersmaken är riklig och mycket lång.

- Jag är mycket stolt över vår samling av Cave Privée vintage som sammanfattar vår anrika historia. Vintage 1989 är en upptäcktsresa i harmoni – en kraftfull, mjuk och ren champagne som gör att smak och känslor kommer till sitt fulla uttryck, säger Dominique Demarville, källarmästare Veuve Clicquot.


Vintage 1989 är perfekt att serveras tillsammans med skaldjur, fisk och ljust kött. Den har stor potential att åldras väl och under många år ända upp till tio år.

 
Samtliga vintageviner i Cave Privée har mognat i minst fem år och ibland i 20 år eller mer. Vid fem års mognat är vinet livligt och friskt. Det är komplext och briserar i gommen, men mognar över tid. Efter tjugo år kommer vinet till sin fulla rätt. Fylld av aromer och en mäktig mognad – en aromatisk komplexitet och en krämigt brusande konsistens har uppnåtts. Efter ytterligare åldrande blir vinets karaktär mjukare och en sammetslen harmoni utvecklas. 
Veuve Clicquot Cave Privée Vintage 1989 finns på utvalda restauranger, barer och hotell samt i Systembolagets tillfälliga beställningssortiment. 

Volym: 750 ml


Om Cave Privée
Veuve Clicquot Cave Privée, eller Privat Cellar, är en samling av fantastiska viner som med anledning av den exceptionella kvaliteten och åldringspotentialen har noggrant bevakats under årtionden i Veuve Clicquots vinkällare i Reims. År 2010 öppnade Dominique Demarville, Veuve Clicquots källarmästare, dörrarna till den privata domänen, vilket gjorde det möjligt för konnässörer att ta del av husets arv. 2014 utvecklades samlingen Cave Privée med ett nytt urval premiumviner. Årgångarna som är över 20 år gamla har mognat i flaskor, som numreras och presenteras i vackra trälådor som hyllar åren som definierat champagnehusets historia. 

Av: Annika Rådlund Källa: Moët Hennessy
Cave Privée Vintage 1989